Semne bune: în primul trimestru, România a avut o creștere economică peste așteptări

Distribuie articolul

România a avut o creștere economică peste așteptările specialiștilor în primul trimestru al anului. Institutul Național de Statistică a stabilit că economia a crescut cu 2,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar faţă de trimestrul anterior creşterea este de 0,3%. Chiar dacă economia va fi afectată de criza COVID, specialiștii mizează pe o revenire rapidă a României, susține ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Reprezentantul Guvernului susține că economia ar putea avea o revenire în V, adică după o scădere semnificativă să urmeze o creștere rapidă.

„Economiștii/analiștii recunosc că au fost surprinși de creșterea economică din primul trimestru și văd șanse mari pentru o revenire în V a economiei. V-am spus că datele din economia reală vor duce la revizuirea estimărilor. Opiniile economiștilor, agențiilor de rating dar și ale piețelor financiare sunt importante”, a scris ministrul Finanțelor pe Facebook.

Totuși, evoluția economică poate fi oricând influență de deciziile politicienilor din Guvern și din Parlament.

„Evoluția cheltuielilor din buget depinde 100% de ce se întâmplă cu economia. Vă asigurăm că vom lua, cu responsabilititate și prudență, ce cele mai bune măsuri pentru a crește bunăstarea românilor pe termen mediu și lung”, a mai spus Florin Cîțu.

Potrivit datelor prezentate de presa centrală, Comisia Europeană estimează că anul viitor economia României îşi va reveni. Totuși, deficitul guvernamental ar urma să crească în 2021 până la 11,4% din PIB. Anul acesta, Ministerul Finanțelor ia în calcul un deficit de 6,7%.


Distribuie articolul

You May Also Like