Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a anunțat că a făcut o vizită neanunțată pe șantierul podului peste Dunăre de la Brăila și a constatat că lucrarea nu va fi gata la timp.
Podul trebuie să fie dat în folosință în luna decembrie, așa cum a promis constructorul, însă situația de pe teren îl contrazice. „Stadiul șantierului, mobilizarea de oameni, utilaje și resurse din șantier nu confirmă susținerile repetate ale asocierii de antreprenori cu privire la finalizarea lucrărilor în luna decembrie atât a podului, cât și a primei etape a drumurilor de legătură”, a anunțat Ionel Scrioșteanu, pe Facebook.
Reprezentantul Ministerului Transportului nu crede că lucrarea poate fi gata la timp, dar i-a solicitat constructorului un grafic detaliat privind operațiunile care urmează să se facă. „Antreprenorul principal a promis că ne va comunica un grafic de lucru detaliat pe zile, până la sfârșitul anului, care să cuprindă necesarul și mobilizarea de resurse (umane, materiale și logistice), astfel încât să demonstreze tehnic posibilitatea de a se pune în circulație podul și prima etapă a drumurilor de legătură, în luna decembrie”, a mai spus Scrioșteanu.
De asemenea, pe șantier vor fi în permanență specialiști CNAIR care, săptămânal, vor trimite raportări la București. Autoritățile și constructorul au promis de mai multe ori că podul peste Dunăre va fi gata până la finalul anului 2022. Probleme sunt la drumurile de acces, dar autoritățile au susținut că vor găsi soluții provizorii pentru a utiliza obiectivul încă din 2023.
Structura de bază a podului este gata, iar lucrarea este finalizată în proporție de peste 70%. Podul de la Brăila are o lungime de doi kilometri, iar drumurile de acces au 21 de kilometri, din care 17 kilometri sunt în județul Tulcea. La final, va fi cea mai înaltă construcție, cel mai mare pod și cea mai scumpă lucrare de infrastructură din România.
De asemenea, podul va fi al treilea din Europa ca dimensiune.