Seceta dă bătăi de cap și la Costache Negri

Distribuie articolul

Peste 900 de branșamente pentru rețeaua de apă potabilă sunt în prezent în comuna Costache Negri pentru cei aproximativ 2750 de locuitori.

Seceta prelungită a creat și in această comună probleme cu apa, autoritățile locale fiind nevoite să recurgă la un program de avarie a furnizării apei potabile. Ca mai peste tot, locuitorii comunei și-au făcut un obicei din a-și uda grădinile de pe lângă case cu apa potabilă, fiind încurajați și de prețul modic pentru un metru cub de apă.

Astfel, dacă in municipiul reședință de județ, livrarea unui metru cub de apă rece depășește bine 6 lei, la Costache Negri, prețul aceleiași cantități este de 1,8 lei. Nici tariful la canalizare nu face notă discordantă: 0,7 lei pentru un metru cub de apă la Costache Negri față de 4,5 lei, la Galați.

În aceste condiții, având in vedere seceta prelungită, lumea udă, mult și…probabil bine.

Primarul comunei, Emilia Niculescu ne-a declarat că în aceste condiții s-a restricționat furnizarea, programul de livrare fiind în intervalul orar 6-22.

Emilia Niculescu, primarul comunei
Costache Negri

Șansa celor din Costache Negri este că capacitățile de captare a apei prin cele trei puțuri ii ajută să nu restricționeze și mai mult, așa cum s-a întâmplat în foarte multe localități din județ.

Noi și încă vreo șase-șapte comune din județ nu avem contract cu Apă Canal și așa se explică tarifele mici prestate de noi.

 E clar, seceta a făcut și la noi ravagii, practic nu s-a făcut mai nimic. Lumea, udă. Pe de-o parte îi înțeleg că încearcă să mai salveze câte ceva, pe de altă parte însă, udatul grădinilor ar putea lăsa alți localnici fără apă, ceea ce nu e tocmai corect” a afirmat Emilia Niculescu.

Pe partea de centru a județului seceta a afectat culturile agricole in proporție de 90%, singurele care au scăpat fiind suprafețele irigate, foarte puține însă.

Deficitul de apă în sol e resimțit la 5-7 metri sub pământ, toată această adâncime fiind practic nelucrabilă.


Distribuie articolul

You May Also Like