Se face sau nu se face? Zilele următoare va fi anunțat câștigătorul licitației pentru executarea podului peste Dunăre

Distribuie articolul

Câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția podului de la Brăila va fi anunțat în curând. Reprezentanții Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au anunțat că desemnarea în mod oficial a câștigătorului va avea loc în octombrie. Dacă nu vor exista contestații, următorii pași vor fi semnarea contractului și demararea lucrărilor de proiectare.

În cadrul licitației pentru realizarea podului peste Dunăre au fost primite două oferte: una de la o asociere între companii din România, China și Spania și alta de la alianță între două firme din Japonia și Italia. Contractul  de peste 500 milioane de euro va fi atribuit în baza celui mai bun raport calitate-preţ, durata acestuia va fi de 114 luni, din care 18 luni sunt alocate proiectării, 36 de luni execuţiei lucrărilor, iar perioada de garanție nu va fi mai mică de 60 de luni. În aceste condiții, în cele mai optimiste scenarii, podul peste Dunăre de la Brăila ar putea fi gata în 2022 sau 2023.

În luna august, statul român a semnat un acord cu Banca Europeană de Investiții privind contractarea unui împrumut pentru acest proiect. Asta deoarece podul peste Dunăre de la Brăila face parte din Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei, fiind de asemenea inclus în Master Planul General de Transport al României. Lucrarea de jumătate de miliard de euro conține podul dar și execuția pe 23 de km a drumului principal Brăila – Jijila şi a drumului de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin.

Potrivit autorităților, podul suspendat de la Brăila va fi cea mai mare lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani, din România. La final construcția se va număra printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrală.


Distribuie articolul

You May Also Like