Sărbătoare la Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați

Distribuie articolul

S-au împlinit 130 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale, prin decret regal.

Una dintre cele mai importante perioade din istoria Jandarmeriei Române o reprezintă, de departe, perioada Jandarmeriei Rurale. Putem considera cei 54 de ani (1 septembrie 1895 – 23 ianuarie 1949) în care a funcționat acest tip de organizare ca fiind modul cel mai eficient prin care s-a reușit controlarea infracționalității în mediul rural, iar în unele situații chiar și în zona urbană.

La data de 1 septembrie 1893 se pune în aplicare Decretul Regal nr.2919, care la art. 1 prevedea: „Se instituie pentru toată încrederea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale, la siguranța publică, la menținerea ordinei și executărei legilor.” O noutate pentru jandarmi o reprezenta și tripla subordonare a acestora: Ministerului de Interne, din punct de vedere al siguranței publice, Ministerului Public și Ministerului de Justiție, din punct de vedere al executării poliției judiciare și Ministerului de Război, din punct de vedere al disciplinei militare, instrucției militare și comandamentului.

Din cauza lipsei financiare, nu s-a reușit înființarea companiilor de jandarmerie în fiecare județ al regatului, astfel încât în perioada 1893 – 1894 s-au înființat companiile de jandarmerie din circumscripția Corpurilor 2 și 4 Armată, iar în perioada 1894 – 1895 a celor din circumscripția Corpurilor 1 și 3 Armată. Cum județele Covurlui și Tecuci intrau în circumscripția Corpului 3 Armată, înființarea lor s-a produs în anul 1895.

La data de 1 aprilie 1895 se înființează Compania de Gendarmerie Rurală Covurlui, împărțită în două secțiuni, cu reședințele în Bujoru și Pechea, comandată de căpitanul Dimitrie Solacolu, numit prin Decretul Regal nr. 1549. O lună mai târziu, la data de 29 mai 1895 se înființează Compania de Gendarmerie Rurală Tecuci, organizată pe două plutoane și trei secțiuni, comandată de căpitanul Nicolescu C. Ioan, numit prin Decretul Regal nr.4267.

După reînființarea Jandarmeriei Române, la 1 septembrie 1990, până în anul 1997, data de 1 Septembrie a fost aniversată ca Ziua Jandarmeriei Române.

Foto: 1923, Regimentul 3 Jandarmi Galați – Companie din Batalionul de Instrucție/Sursă foto: Arhiva I.J.J. Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like