Premierul nominalizat Ludovic Orban depune luni, 20 februarie, la Parlament, programul de guvernare actualizat şi lista guvernului, pentru a începe procedura de învestire a Executivului.
Documentele vor fi depuse după ședința conducerii PNL care se desfășoară pe parcursul dimineții. Principalul partid de opoziție, PSD a anunțat că tot luni intenționează să sesizeze Curtea Constituțională despre a doua desemnare a lui Orban în fruntea Guvernului. Asta nu va opri procedura de formare a cabinetului.
Noii miniștri (de fapt, foștii miniștri!) vor fi audiați de comisiile parlamentare și, la final, plenul Parlamentului se va reuni pentru votul de învestitură. Demersurile sunt făcute după ce săptămâna trecută PSD, UDMR, ALDE și Pro România au reușit să adopte moțiunea de cenzură care a vizat Guvernul Orban 1.
Demersul opoziției a pornit după ce cabinetul liberal și-a asumat răspunderea asupra legii care permite alegerea primarilor în două tururi. Președintele României l-a nominalizat tot pe Ludovic Orban pentru a forma guvernul.
Practic, prin această decizie, s-a deschis drumul către alegeri anticipate. Conform legii, este nevoie ca Parlamentul să respingă două propuneri de premier venite de la președintele Klaus Iohannis într-un interval de 60 de zile. Liberalii au anunțat deja că nu-și vor vota propriul cabinet și, probabil, la fel vor proceda și formațiunile politice care au dărâmat Guvernul.
Dacă propunerea președintelui va fi respinsă de două ori, Parlamentul este dizolvat, iar alegerile anticipate trebuie organizate în cel mult trei luni.