Săptămâna trecută, EUBAM a promovat o reuniune trilaterală la nivel înalt a Grupului de Coordonare Vamală Regională MD-RO-UA pentru eficientizarea fluxului de trafic de marfă și a benzilor de solidaritate UE-UA, care s-a concentrat pe eficientizarea fluxului de mărfuri prin coridorul Reni-Giurgiulești-Galati, unul dintre coridoare terestre esențiale pentru produsele agricole ale Ucrainei, dar și pentru alte produse către UE. Întâlnirea a avut loc la punctul de trecere a frontierei Galați din România.
Punctele de trecere a frontierei sudice prin Republica Moldova (Giurgiulești-Reni) și mai departe către România (Giurgiulești-Galați) au devenit linii vitale de salvare pentru mărfurile rutiere. Cu toate acestea, infrastructura lor nu a fost proiectată pentru o astfel de creștere a volumului. Întrucât reducerea presiunii este vitală pentru funcționarea acelui coridor, autoritățile vamale ale țării vecine s-au reunit deja pentru a doua oară, după ce s-au comunicat anterior, în decembrie, pentru a discuta despre modul de gestionare mai bună a traficului de mărfuri în cazul unei situații de urgență cauzate de grevele rusești care deteriorarea infrastructurii critice din Ucraina, perturbând astfel activitatea punctelor de trecere a frontierei de la frontiera Moldova-Ucraina și având un impact asupra circulației peste frontiera Moldova-România.
Președintele Autorității Vamale Române, Bogdan-Lari Mihei împreună cu șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontiere în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor, au prezidat împreună întâlnirea grupului vamal regional care reunește autoritățile vamale din România, Republica Moldova și Ucraina. Țara noastră a fost gazda acestei întâlniri care a avut loc la sediul Biroului Vamal de Frontieră Giurgiulești, din cadrul Directiei Vamale Regionale Galați.
Scopul ședinței a constat în realizarea unui schimb de opinii și informații între autoritățile vamale din România, Republica Moldova și Ucraina cu privire la situația actuală la frontierele comune, pentru eficientizarea fluxului de trafic mărfar și îmbunătațirea reacției la eventualele situații de urgență.
În discuții, părțile au făcut o analiză comparativă a procedurilor de control aplicate în situații de urgență, în cele trei țări, pentru a perfecționa mecanismul de acționare promptă și a identifica soluții pentru atenuarea presiunii la frontiere.
Reprezentanții Autorității Vamale Române, Serviciului Vamal al Republicii Moldova și Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei au apreciat sprijinul constant al EUBAM pentru a face față provocarilor de gestionare a frontierelor și asigurarea securității acestora, în contextul regional.
„Apreciern foarte mult parteneriatut c EUBAM, iar acest grup vamal regional de coordonare este foarte important pentru relațiile dintre autoritățile vamale din România, Republica Moldova ți Ucraina, în special în contextul regional actual în care fluidizarea traficului la frontierele commune este esențială„, a declarat Bogdan Lari Mihei, președintele Autorității Vamale Române.
În spiritul bunei cooperări, EUBAM și autoritățile vamale din România, Republica Moldova și Ucraina au reiterat disponibilitatea pentru conlucrare activă, prin coordonarea acțiunilor comune și intensificarea eforturilor pentru asigurarea protecției frontierelor.