Biografie romanțată, într-o expoziție: Hortensia Papadat-Bengescu. Străina

Distribuie articolul

Muzeul Național al Literaturii Române Iași găzduiește, în perioada 8 martie – 8 aprilie 2023, o expoziție inedită dedicată prozatoarei interbelice organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.

Personalitate de excepție a literaturii române interbelice, creatoare a romanului modern de analiză, Hortensia Papadat-Bengescu (1876 – 1955) a oferit o operă egală în forță și frumusețe cu marile creații ale literaturii universale moderne. Apreciată sau contestată de-a lungul timpului de critica literară, astăzi scriitoarea și-a ocupat fără tăgadă un loc de cinste în cultura națională. Activitatea sa literară fructuoasă timp de trei decenii compusă din romane și nuvele a consacrat-o drept un „Balzac feminin al literaturii noastre” și o „mare europeană”, alături de alte scriitoare celebre. Revizitarea operei autorilor interbelici poate aduce surprize cititorului de azi.

Ana Maria Sandu a recitit opera Hortensiei Papadat-Bengescu și mărturiile celor care au cunoscut-o și i-a scris povestea, cu scopul de a împrieteni pe cititori cu opera unui scriitor printr-o biografie romanțată: Hortensia Papadat-Bengescu. Străina.

Prin intermediul pasajelor din biografia romanțată a autoarei Ana Maria Sandu, a obiectelor personale și fotografiilor, expoziția cu genericul „Străina Hortensia Papadat-Bengescu” recompune biografia autoarei Hortensia Papadat-Bengescu.

În cadrul vernisajului, autoarea Ana Maria Sandu va povesti despre reconstituirea traseului biografic al scriitoarei interbelice, iar muzeograful Mihaela Damian va prezenta albumul „Hortensia Papadat-Bengescu în oglinda timpului” care valorifică fotografiile, în mare parte inedite, din colecția personală a profesorului Gheorghe Frătiță și alte obiecte reprezentative aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, din colecția „Memoriale-Iveşti”.

În plan general, expoziția își propune sensibilizarea contemporaneității în scopul redescoperirii valorilor culturale naționale și a personalităților literare ieșene.

Expoziția Străina Hortensia Papadat-Bengescu este curatoriată de Ana Honcu și Nicoleta Dabija, muzeografe la MNLR Iași, și poate fi vizitată în perioada 8 martie – 8 aprilie 2023, la etajul I al Casei Muzeelor, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – intrarea ultimului vizitator).


Distribuie articolul

You May Also Like