Regele Mihai a fost adus în țară. Urmează funeraliile și trei zile de doliu național

Distribuie articolul

Regele Mihai I al României a fost adus în țară. Avionul Forţelor Aeriene Române, care a transportat corpul neînsuflețit al regelui, a ajuns la București la ora 11.00. În momentul în care aeronava a aterizat la Otopeni, în toate bisericile din țară au fost trase clopotele. La aeroport au fost prezenţi membri ai Familiei și Casei Regale, reprezentatul Guvernului și cel al Armatei României. De la aeroport, sicriul a fost dus la Castelul Peleş, unde va rămâne până la ora 18.00. Miercuri seara, sicriul va fi transportat la Bucureşti şi va fi depus în Sala Tronului de la Palatul Regal. Acolo va rămâne până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua Catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş. Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş.

Vor fi trei zile de doliu național, pe 14, 15 și 16 decembrie în memoria Regelui Mihai. Potrivit legii, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României. În general, în zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicatelor, la punctele de trecere a frontierei și la bordul navelor sub pavilion românesc. De asemenea, posturile naționale de radio și televiziune, dar și instituțiile de cultură trebuie să își adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice și sportive sunt amânate.

La Galați, în semn de omagiu adus Majestății Sale Regele Mihai I al României, expoziția Artă și Ceremonial la Mesele Regale de la Muzeul Eparhial, realizată în colaborare cu Muzeul Național Peleș, va putea fi vizitată gratuit, în zilele de doliu național. Expoziția îi introduce pe vizitatori în viața cotidiană a Familiei Regale din România și conține colecții de porțelanuri, tacâmuri de argint, pahare de cristal. Toate obiectele au fost utilizate în programul zilnic al familiei regale, în perioadele de ședere la Castelul Peleș, Pelișor și la Palatele Regale din București. Accesul la expoziția de la Muzeul Eparhial se face prin strada Domnească, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 9.00 – 17.00.


Distribuie articolul

You May Also Like