”Prin această măsură firmele mici gălățene ar depăși zona de subzistență”

Distribuie articolul

Crearea unui nou Parc Industrial la intrarea dinspre Tecuci – Brăila ar sprijini mult întreprinderile mici și mijlocii din Galați, consideră reprezentanții mediului de afaceri. Există deja o mare companie interesată de noul proiect.

Săptămâna trecută, liberalii gălățeni au demarat procedurile pentru înființarea unui nou Parc Industrial, dat fiind că actualul are activitatea blocată în instanță de un litigiu inițiat în urmă cu doi ani.

”Am iniţiat acest demers pentru a da drumul la o activitate care produce beneficii atât comunităţii şi mediului de afaceri, prin locuri de muncă şi facilităţile oferite, cât şi municipalităţii, prin taxe şi impozite”, a declarat consilierul local liberal Paul Găvănescu. Acesta a identificat și propus două posibile amplasamente, ambele terenuri aflate în proprietatea Primăriei Galaţi: unul de 14,5 hectare, lângă Drumul de Centură, între Nalba şi Auchan, iar altul, de peste 28 ha, se află între combinatul siderurgic şi Lacul Cătuşa.

Ideea a fost bine primită în mediul de afaceri local și este văzută ca o soluție de sprijin a multor firme mici gălățene.

”Clar este necesar, suntem singurul oraș mare fără un parc industrial funcțional. Acesta ar atrage firmele mari care, dacă se relochează sau își crează un punct de lucru la noi, produc un efect de multiplicare la nivel local, oferă multe oportunități firmelor mici care angajează la rândul lor. Sunt companii mici care ar avea de profitat. Le-ar ajuta să depășească etapa de supraviețuire, zona de subzistență și să ajungă la un venit la nivel decent, să facă performanță. Nu trebuie neglijată varianta construirii podului, mai devreme sau mai târziu tot se va face și ar fi atractiv un parc industrial în apropiere”, susține Radu Oprea, președintele Patronatului Micilor Întreprinzători, filiala Sud – Est.

Conform acestuia, în primul rând ar avea de profitat micile companii ce au ca obiect de activitate cazarea, comerțul și cele din zona de service auto.

Pentru înfiinţarea noului parc industrial, liberalii propun un parteneriat financiar egal între Consiliul Judeţean şi Consiliul Local.

Conform unor surse din mediul de afaceri, ar exista deja un potențial mare investitor ce activează și în Parcul Industrial Brașov. Este vorba de ICCO, un grup de firme românești specializate în proiecte industriale complexe și servicii profesionale pentru dezvoltarea afacerii.

Teoretic, Galațiul deține un Parc Industrial din anul 2003, în vecinătatea Zonei Libere. Până în prezent nu doar că nu a produs niciun leu, dar a înghițit de la bugetul local peste 7,5 milioane de euro. Din 2017 nu se mai poate desfășura nicio activitate economică pe acea platformă până când nu se va soluționa litigiului dintre firma ucraineană VVK Eurotehnologic SRL, pe de o parte, şi Primăria Galaţi şi Industrial Parc SRL, firma care administrează parcul, pe de altă parte.


Distribuie articolul

You May Also Like