Primul muzeu din Galați va fi reabilitat cu fonduri europene

Distribuie articolul


Primul muzeu din orașul Galați va fi reabilitat. Este vorba despre casa care a aparținut familiei domnitorului Al.I.Cuza, cunoscută de gălățeni sub numele Casa Cuza Vodă. Clădirea va fi consolidată, iar muzeul va fi dotat cu vitrine şi panouri de expunere noi.


Casa Cuza Vodă este o clădire emblemă a Galaţiului. Imobilul va fi restaurat, iar terenul care se tasează va fi consolidat. În interior vor fi făcute mai multe lucrări care nu vor schimba aspectul casei. Investiția de peste 3,1 milioane de lei este făcută cu fonduri europene în baza unui proiect realizat de specialiștii Consiliului Județean Galați. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat luni, 29 iunie.


„Am semnat ordinul de începere a lucrărilor de consolidare, restaurare şi amenajare a Muzeului “Casa Cuza Vodă”, prima instituţie muzeală deschisă în Galaţi, în 1939. Se va consolida fundaţia monumentului istoric, vor fi înlăturaţi factorii care pun în pericol stabilitatea construcţiei, vor fi refăcute toate instalaţiile şi se vor achiziţiona vitrine şi panouri de expunere noi. De asemenea, se va realiza şi un tur virtual al clădirii. Investiţia este de peste 3,1 milioane de lei, cu bani de la Uniunea Europeană”, a anunțat pe Facebook Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.


Casa Cuza Vodă a aparţinut părinţilor lui Alexandru Ioan Cuza. Viitorul domnitor a locuit acolo în copilărie, precum şi în perioada în care a fost pârcălab al ţinutului Covurlui.

Din anul 1939, clădirea a devenit muzeu, fiind prima instituție de acest tip din Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like