Primarii orașelor Galați și Brăila sunt în OPOZIȚIE FERMĂ față de Guvernul PSD-ALDE

Distribuie articolul

Primarii orașelor Galați și Brăila, Ionuț Pucheanu și Marian Dragomir, se iau la trântă cu Guvernul PSD-ALDE. Bineînțeles, o fac pe „șestache”, sub forma unui comunicat de presă, ca să nu creadă lumea că se păruiesc cu președintele PSD și premierul României, Viorica Dăncilă. Cei doi primari și alții de la PSD și PNL (lista completă a semnatarilor și comunicatul de presă, la final) i-au arătat obrazul duduii de la Palatul Victoria ca urmare a măsurilor fiscale pe care aceasta le pregătește.

Liderul cu coc i-a supărat pe primarii marelor orașe după ce a anunțat că vrea să blocheze angajările în sistemul bugetar și să interzică posibilitatea de a achiziţiona din fonduri publice servicii de telefonie mobilă. La prima vedere nu pare mare lucru, dar asta arată în ce groapă a Marianelor au băgat guvernanții căruța numită România. De asemenea, primarii îi solicită Vioricăi Dăncilă să se ocupe de lucruri importante cum ar fi modernizarea administrației. Nu în cele din urmă, primarii îi cer Guvernului să nu se mai comporte ca un gangster: să nu mai umble la banii administrațiilor locale și să-și respecte obligațiile.

Comunicatul de presă al Asociației Municipiilor din România

AMR își exprimă opoziția față de Ordonanța privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

Referitor la: proiectul de Ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, prin care Guvernul intenționează să blocheze ocuparea posturilor vacante în sistemul bugetar, Asociația Municipiilor din România (AMR ) face precizarea că municipiile din România își exprimă OPOZITIA FERMĂ ca administrația publică locală să facă obiectul acestor noi măsuri!

Având în vedere proiectul de Ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, prin care Guvernul intenționează să blocheze ocuparea posturilor vacante în sistemul bugetar, Asociația Municipiilor din România face următoarele precizări:

1. Pentru prima oară, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017, a fost recunoscut în mod real dreptul autorităților locale de a stabili și implementa propria politică de personal, ținând cont de realitățile sociale și de planurile de dezvoltare locală. Renunțarea la acest principiu, la numai 2 ani de la statuarea lui legală, nu este oportun.

Cele mai multe municipii au trecut în ultimii doi ani de la apariția legii salarizării printr-un amplu proces de restructurare a schemelor de personal, de reașezare a atribuțiilor în cadrul unor structuri organizatorice mai suple în primării si în instituțiile publice locale.

Blocarea angajărilor în administrația publică locală ar reprezenta doar o măsură arbitrară, de natură să îngreuneze activitatea administrației locale, atât de grea încercată de continua „reformă fiscală și bugetară”.

2. Constatăm de asemenea o afectare nepermisă a principiului autonomiei locale : MFP propune interdicția de a achiziţiona din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepția persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică. Vă comunicăm că telefonia mobilă asigură un contact direct al serviciilor publice cu cetățeanul : nici nu putem să ne închipuim servicii publice locale de calitate fără internet și telefonie mobilă. Polițiștii locali, inspectorii din cadrul serviciilor de administrare a domeniului public (parcări, pază), pesonalul din sfera serviciilor de utilități publice, asistenții sociali care pătrund în zone rău famate, etc. utilizează telefonia mobilă și aplicații mobile pentru furnizarea unor servicii de calitate și pentru propria siguranță.

Față de acestea, ne declarăm opoziția fermă ca administrația publică locală să facă obiectul acestor noi măsuri!

Așteptăm de la Guvernul României măsuri reale de modernizare a administrației, cum ar fi:

1. Adoptarea Codului Finanțelor Publice Locale și stabilirea cotelor din impozitul pe venit ce revin UAT-urilor, asigurând astfel predictibilitatea bugetelor ce revin serviciilor publice locale (apă, canalizare, salubritate, transport public local, iluminat, investiţii în școli, creșe, grădinițe și spitale, drumuri, etc.)

2. Respectarea obligației asumate prin Programul de Guvernare, de a suporta integral de la bugetul de stat, cheltuielile cu asistența socială.

3. Transparentizarea activității ANAF și crearea posibilității ca APL să aibă acces permanent la informațiile privind colectarea IV, care constituie una din sursele de venit a bugetelor locale. Reglementarea legală a obligației MFP prin DGFPL de a transmite trimestrial, către toate UAT-urile, informații privind incasarile totale din impozitul pe venit la nivelul fiecărei UAT, respectiv sumele achitate cu titlu de impozit pe venit atât de contribuabilii mici și mijlocii, cât și de contribuabilii mari administrați în prezent de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

4. Adoptarea de urgență a rectificării bugetare și acordarea către UAT-uri a sumelor din ce li se cuvin, conform cotelor prevăzute în Legea bugetului de stat.

Comitetul Director al AMR

Robert Sorin NEGOIŢĂ, Primarul Sectorului 3, Preşedinte

Ilie Gavril BOLOJAN, Primarul Municipiului Oradea, Preşedinte executiv Mihail GENOIU, Primarul Municipiului Craiova, Prim-vicepreşedinte

Ion LUNGU, Primarul Municipiului Suceava, Prim-vicepreşedinte

Ovidiu Teodor CREŢU, Primarul Municipiului Bistriţa, Vicepreşedinte

Daniel Ştefan DRĂGULIN, Primarul Municipiului Călăraşi, Vicepreşedinte

Decebal FĂGĂDĂU, Primarul Municipiului Constanţa, Vicepreşedinte

Dan BOBOUŢANU, Primarul Municipiului Hunedoara, Vicepreşedinte

Florin OANCEA, Primarul Municipiului Deva, Vicepreședinte

Viorel Marian DRAGOMIR, Primarul Municipiului Brăila, Secretar General

Calin BIBARȚ, Primarul Interimar al Municipiului Arad, Membru

Adrian MOCIONIU, Primarul Municipiului Slobozia, Membru

Tiberiu Iacob RIDZI, Primarul Municipiului Petroşani, Membru

Cosmin NECULA, Primarul Municipiului Bacău, Membru

Constantin TOMA, Primarul Municipiului Buzău, Membru

Emil BOC, Primarul Municipiului Cluj Napoca, Membru

Cristi MISĂILĂ, Primarul Municipiului Focşani, Membru

Ionuţ Florin PUCHEANU, Primarul Municipiului Galaţi, Membru

Nicolae BARBU, Primarul Municipiului Giurgiu, Membru

Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iaşi, Membru

Kereskenyi GABOR, Primarul Municipiului Satu Mare, Membru

Árpád András ANTAL, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Membru

Marcel ROMANESCU, Primarul Municipiului Târgu Jiu, Membru

Dumitru BOROŞ, Primarul Municipiului Bârlad, Membru

Costan MORAR, Primarul Municipiului Dej, Membru

Marius SCRECIU, Primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin, Membru

Francisc BOLDEA, Primarul Municipiului Lugoj, Membru

Lucian MICU, Primarul Municipiului Roman, Membru

Nicolae ROBU, Primarul Municipiului Timişoara, Membru

Constantin HOGEA, Primarul Municipiului Tulcea, Membru

Ionel CIUNT, Primarul Municipiului Zalău, Membru


Distribuie articolul

You May Also Like