Uitându-ne peste modul cum s-au perindat prefecții la Galați, în ultimii cinci-șase ani, cu siguranță, în prezent, avem o stabilitate la nivelul Instituției Prefectului.
Au fost ani, cu doi-trei prefecți în 12 luni, fără prefect numit, sau cu plecări-reveniri în urma unor hotărâri judecătorești.
Uneori chiar nu s-au justificat acele dese inlocuiri, și totul a culminat cu acea numire de prefect ce a durat fix o săptămână.
De un an de zile avem însă stabilitate.
Sâmbătă, 12 aprilie, se implinește un an de când actualul prefect, Andreea Anamaria Naggar a depus jurământul.
Nu a fost un an ușor, dacă ne amintim doar perioada de inundații catastrofale din septembrie, anul trecut și tot ce a decurs ulterior, putem spune că în esență, a fost, până în prezent, un mandat decent.
Acum, ce-i drept, și unii predecesori au avut provocările lor, cu Pandemie, cu explozii la benzinărie etc.
Prefectul Andreea Anamaria Naggar a prezentat astăzi, un raporet de activitate la un an de mandate.
Vom publica întregul raport pentru a vă putea face o imagine de ansamblu pentru activitatea sa în acest an de mandat.
Raport de activitate la un an de mandat
„Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună-credinţă tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului Galaţi. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”
Aceste cuvinte, rostite cu solemnitate pe 12 aprilie 2024, au marcat începutul mandatului meu ca prefect al judeţului Galaţi. A trecut un an de atunci – un an plin de provocări, realizări, experienţe noi şi lecţii valoroase. Nu a fost un drum lipsit de obstacole, dar am rămas fidelă jurământului meu, asumându-mi cu responsabilitate rolul de garant al respectării legii și promovării județelului nostru. Fiecare zi a adus cu sine responsabilităţi noi, situaţii complexe şi decizii care au necesitat echilibru, fermitate şi, mai ales, o profundă înţelegere a nevoilor comunităţii. Am considerat mereu că această funcţie nu este doar o poziţie administrativă, ci o datorie profundă faţă de oameni, faţă de valorile democratice şi faţă de viitorul acestui loc pe care îl numim acasă.
La împlinirea unui an de mandat, privesc în urmă cu recunoştinţă şi cu dorinţa de a împărtăşi câteva dintre momentele care au definit această perioadă.
Managementul situațiilor de urgență
- În scopul asigurării unui management unitar al situaţiilor de urgenţă sau al stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgență, din aprilie 2024 și până în prezent am convocat 85 ședințe de lucru, în cadrul cărora am emis 169 de hotărâri, pe tematici variate, cele mai importante vizând:
- aprobarea rapoartelor de sinteză întocmite ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice periculoase, precum şi a centralizatoarelor întocmite pe categorii de obiective afectate;
- aprobarea rapoartelor de sinteză cu evaluarea pagubelor la culturile agricole, asociate fenomenului de secetă pedologică;
- aprobarea planurilor de măsuri la suspiciunea/confirmarea de focare de boli transmisibile la animale, precum și aprobarea hotărârilor de infirmare și stingere oficială a focarelor;
- aprobarea planurilor/măsurilor necesare desfășurării activității Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Galați.
De asemenea, pentru îndeplinirea atribuțiilor legale în domeniu, am emis un număr de 91 ordine pe linia gestionării situațiilor de urgență, cele mai multe vizând evaluarea pagubelor înregistrate în urma inundațiilor sau a secetei pedologice.
Pentru îndeplinirea atribuțiilor de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și pentru buna desfășurare a activităților economice și sociale din județul Galați, am analizat și aprobat 39 de planuri. Acestea au vizat măsuri pentru: reducerea efectelor temperaturilor ridicate asupra populației; gestionarea resurselor umane, materiale și financiare pentru 2024; activitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență; pregătirea pentru sezonul rece 2024-2025; prevenirea și combaterea focarelor de pestă porcină africană, scrapie și febră aftoasă; precum și aplicarea măsurilor de urgență ale Comisiei Europene privind pesta micilor rumegătoare.
Acțiuni întreprinse și măsuri dispuse în contextul gestionării situației create de fenomenele meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024
- Pentru limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, pe perioada producerii acestora am adoptat mai multe decizii pentru gestionarea situațiilor de urgență, acestea fiind materializate în Hotărâri ale Comitetului județean pentru situații de urgență Galați, printre primele decizii vizând pornirea stațiilor de pompare-evacuare și realizarea unei breșe controlate în corpul digului mal drept a râului Geru, în zona localității Piscu.
- De asemenea, am solicitat Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) intervenția în regim de urgență pentru restabilirea sistemelor de telecomunicații în localitățile afectate de inundații, astfel încât telefonia mobilă și internetul să fie funcționale.
- După încetarea fenomenului hidrometeorologic, am dispus mobilizarea personalului din cadrul Garnizoanei Galați, a Inspectoratului de jandarmi județean Galați și a Inspectoratului pentru situații de urgență Galați pentru sprijinirea operațiunilor de evacuare a populației afectate și de curățare a aluviunilor depuse. Ulterior, efectivele au fost completate și suplimentate cu personal de la alte inspectorate din țară.
- În data de 16.09.2024, am solicitat ministrului afacerilor interne acordul pentru declararea stării de alertă la nivelul județului Galați, solicitare aprobată și, ulterior, adoptată prin hotărâre CJSU, lucru care a permis stabilirea unor planuri concrete de intervenție în localitățile afectate.
- În vederea suplimentării capacității de cazare a persoanelor evacuate și pentru asigurarea bunurilor de strictă necesitate, am solicitat scoaterea de la rezervele de stat a 450 construcții ușoare din elemente modulate (pentru cazare), a 5.800 de kit-uri de cazarmament (paturi, saltele, pături, perne, saci de dormit, fețe de pernă, cearceafuri), precum și alimente neperisabile (conserve din carne cu legume (ciorbă), conserve din carne cu legume (tocană), conserve pate de ficat, conserve de legume, conserve de carne în suc propriu), apă minerală plată, și apă minerală.
- Pentru asigurarea medicamentelor necesare bolnavilor cronici din localitățile afectate de inundații, am cerut sprijinul Ministrului Sănătății în vederea identificării unor soluții prin care să se asigure continuitatea tratamentelor. Urmare acestui demers, a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr.1172/2024 prin care s-a stabilit că, în cazurile de forță majoră sau stare de alertă, persoanele asigurate aflate în aceste situații care determină discontinuitate în tratamentul pentru afecțiunile cronice, pot beneficia de prescripții pentru medicamentele cu și fără contribuție personală suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, chiar dacă înainte de instituirea forței majore sau a stării de alertă au beneficiat de prescripții medicale.
- Prin Hotărâri ale Comitetului județean pentru situații de urgență, am adoptat planuri de măsuri în vederea ecarisării urgente a teritoriului și neutralizării cadavrelor/carcaselor de animale decedate în urma inundațiilor și am solicitat Ministerului agriculturii și dezvoltării rurale sprijinul în vederea adoptării unui act normativ prin care să se instituie o modalitate de sprijin pentru persoanele/fermierii din județul Galați care și-au pierdut animalele în urma inundațiilor.
- Pentru evaluarea pagubelor la locuințe și anexe gospodărești, am dispus, prin ordin de prefect, constituirea a 260 de comisii, compuse din reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, Instituției Prefectului și autorităților locale. Având în vedere dimensiunea pagubelor, am solicitat sprijinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru asigurarea personalului specializat în vederea efectuării evaluărilor la imobile, în cel mai scurt termen. Urmare acestui demers, 50 de inspectori în construcții din întreaga țară au fost delegați în județul Galați.
De asemenea, în comisiile de evaluare am cooptat personal din cadrul Instituției Prefectului județul Brăila și Consiliul județean Galați, ceea ce a făcut ca până pe 7 octombrie să fie finalizate toate evaluările, fiind întocmite fișe de evaluare și reevaluare pentru 3942 de case și 3149 de anexe gospodărești.
- Pentru a veni în sprijinul populației afectate, am solicitat Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale modificarea
Hotărârea de Guvern nr.1145/2024, prin care au fost acordate ajutoare de urgenţă pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice, pentru flexibilizarea condițiilor de utilizare a fondurilor alocate, sens în care actul normativ a fost modificat și completat.
- De asemenea, în luna octombrie a anului precedent, am transmis Guvernului României și Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale situația pagubelor la imobile și am solicitat promovarea unui act normativ prin care să se acorde un sprijin financiar suplimentar, raportat la gradul de afectare a fiecărei gospodării.
- Încă din data de 15 septembrie, comisiile constituite prin Ordin de prefect au evaluat pagubele înregistrate pe drumruile județene, la podurile și podețele de pe acestea, iar la finalul evaluărilor, în colaborare cu Consiliul Județean, am transmis Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. În urma acestui demers, a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr.1170/25.09.2024, prin care s-a aprobat alocarea sumei de 163.000 de lei în vederea înlăturării efectelor inundaţiilor din septembrie 2024 din judeţul Galaţi.
- Aceleași comisii au evaluat toată infrastructura rutieră afectată de inundații – drumurile orășenești și comunale, străzi, poduri și podețe – și, pentru a sprijini procesul de refacere a infrastructurii locale afectate, am transmis, tot în colaborare cu Consiliul Județean, către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației proiecte de Hotărâre de Guvern pentru alocarea fondurilor necesare, fiind făcute mai multe demersuri în vederea alocării sumelor (întâlniri la minister, corespondență, clarificări)
- De asemenea, am solicitat sprijin și la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în vederea identificării și alocării fondurilor necesare refacerii porțiunilor de drum national afectate.
- Am dispus și evaluarea căii ferate Galați-Târgu Bujor-Berești-Bârlad și am solicitat Regionalei CFR Galați întocmirea unei expertize, care să stabilească lucrările necesare și valoarea acestora pentru reluarea traficului feroviar. Ulterior, am transmis Ministerului Transporturilor și Infrastructurii evaluările și expertiza, solicitând totodată și alocarea fondurilor necesare pentru demararea cât mai rapidă a lucrărilor de reparație a căii ferate Galați-Bârlad. În cursul anului 2025, am efectuat mai multe demersuri și solicitări în acest sens, în prezent fiind publicat, în transparență decizională, proiectul de lege privind alocarea sumelor necesare pentru lucrările de reparații.
- Dată fiind amploarea fenomenelor meteo, care au produs pagube în sectoarele agricol şi veterinar, la obiective socio-culturale, lăcașuri de cult și societăți comerciale din 30 de unităţi administrativ-teritoriale, precum şi impactul semnificativ asupra activităţilor din judeţul Galaţi, am făcut solicitări la toate ministerele de resort, precum și la Secretariatul General al Guvernului, prin care am cerut sprijin financiar pentru toți cei care au avut de suferit inundațiilor.
- Precipitațiile abundente din septembrie 2024 au afectat cursurile de apă și construcțiile hidrotehnice din județul Galați, gestionate de ANIF-FTIF Galați și SGA Galați, pagubele fiind evaluate de comisii stabilite prin Ordin de prefect. Având în vederea valoarea foarte mare a pagubelor, am cerut sprijin financiar de la Ministerul Agriculturii și de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, sens în care au fost prevăzute în buget sumele care vor permite demararea primelor lucrări pe cursurile de apă, în luna aprilie a.c., având în vedere faptul că procedurile de licitație publică au fost finalizate, iar companiile desemnate câștigătoare și-au dislocate deja utilajele în teren pentru începerea lucrărilor.
- Am mai inițiat și alte demersuri în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor generate de inundații și pentru remedierea cât mai rapidă a situațiilor critice. Printre cele mai relevante se numără:
- Mobilizarea de utilaje pentru lucrările de curățenie în localitățile grav afectate de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău și Brigada 10 Geniu Brăila, precum și vouchere de combustibil.
- Solicitare către PAID România pentru transmiterea situației actualizate a dosarelor de daună înregistrate ca urmare a inundațiilor, precum și pentru urgentarea aprobării dosarelor depuse.
- În condițiile unor noi avertizări de Cod roșu, am solicitat tuturor unităților administrativ-teritoriale, precum și Direcției de Sănătate Publică întocmirea listelor actualizate cu persoanele vulnerabile (vârstnici, persoane cu dizabilități, imobilizate etc.), în vederea pregătirii populației și a zonelor de evacuare în caz de necesitate. În acest context am verificat planurile de evacuare aferente în caz de urgență și am cerut punerea lor în aplicare.
- Am solicitat, la Ministerul Mediului și la Garda Națională de Mediu, identificarea unei soluții rapide și eficiente pentru neutralizarea și eliminarea deșeurilor rezultate în urma inundațiilor (mobilier, electrocasnice, materiale de construcție etc.), dar și alocarea resurselor financiare necesare.
- În colaborare cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene am identificat surse de finanțare pentru ANIF și SGA, pentru lucrări de amenajare integrată a bazinelor hidrografice (acțiuni de gospodărire a apelor și îmbunătățiri funciare) și dezvoltarea infrastructurii de monitorizare, propunând și un proiect integrat pentru avertizare şi alarmare a fenomenelor hidro-meteorologice severe, inclusiv sisteme și infrastructuri de comunicații și tehnologia informației, pentru evaluarea și gestionarea durabilă a resurselor naturale.
- În vederea verificării posibilităţii accesării Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), am transmis către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației situația privind evaluarea financiară a pagubelor produse de fenomenele meteorologice și hidrologice extreme.
- Am organizat o vizită în teren alături de reprezentanți ai Comisiei Europene, în urma căreia am analizat posibilitatea de a crea, în cadrul Programului Sud-Este, o axă special care să răspundă nevoilor de refacere a infrastructurii afectate de inundații, având convingerea că fondurile europene vor fi o sursă financiară importantă pentru refacerea comunităților afectate de inundații.
- Am avut mai multe întâlniri și discuții cu fundații, organizații non-profit, care și-au manifestat intenția să sprijine comunitățile afectate, un exemplu elocvent fiind Fundația Comunitară, care a investit peste 600.000 de lei pentru refacerea școlilor din Pechea și Costache Negri.
- În cursul acestui an am purtat discuții cu reprezentanții Unicef și ai Băncii Mondiale, care desfășoară, alături de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, un proiect de consolidare a sistemului național de protecție socială, în vederea creșterii capacitații acestuia de a răspunde la situațiile de urgență și la nevoile populației afectate de diverse tipuri de crize.
- Ca urmare a prăbușirii unei drone pe teritoriul municipiului Galați, am dispus mobilizarea rapidă a structurilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență și colaborarea interinstituțională pentru asigurarea protecției populației și a ordinii publice. Ulterior producerii incidentului, am organizat ședințe de lucru cu inspectorii șefi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul cărora am analizat măsurile întreprinse și modul de acțiune al instituțiilor implicate. În urma acestor analize, am formulat o solicitare privind modificarea Hotărârii de Guvern nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, în vederea actualizării riscurilor regelmentate de acest act normativ.
Sprijinirea autorităților locale și a populației
- În perioada inundațiilor care au lovit județul Galați, am inițiat o serie de întâlniri și discuții cu organizații și asociații din Galați și din alte județe, punând accent pe mobilizarea eficientă a resurselor umane și materiale. Într-un context de urgență, colaborările au fost vitale pentru a sprijini comunitățile afectate și pentru a asigura o intervenție rapidă și coerentă, precum și pentru reconstrucția imobilelor afectate.
- Pe parcursul anului 2025, am organizat întâlniri – atât online, cât și fizic – între reprezentanți ai Ministerului Muncii, Educației, Sănătății și primarii din județ pentru a discuta despre proiectul „Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale – Facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente și de calitate”, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027, cu un buget de 815 milioane de euro, până în prezent fiind deja depuse 26 de cereri de finanțare de către comunele din județ.
- Ca președinte al Comitetului pentru Situații de Urgență, am emis o hotărâre prin care am dispus ca Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Galați să facă demersurile necesare în vederea reparării urgentea avariei de pe canalul CA Sud din amenajarea Terasa Tecuci – Nicorești – Movileni, esențială pentru irigațiile fermierilor.
- Am organizat sesiuni de informare pentru fermieri despre finanțările APIA și despre măsurile de prevenire a pestei la rumegătoarele mici.
- În sprijinul pensionarilor, am facilitat discuții cu reprezentanții Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, asigurând prezența la Galați a secretarilor de stat coordonatori Marius Ilie Stanciu și Francis Oscar Gal, cât și a președintelui Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, pentru a aborda recalcularea pensiilor.
Activitate în domeniul juridic
- Din 12.04.2024 și până în prezent, au fost transmise de către secretarii generali ai unităţilor administrativ – teritoriale din judeţul Galaţi 30763 acte administrative emise/adoptate, comunicate în vederea efectuării controlului de legalitate, din care:
- 6126 hotărâri transmise de către consiliile locale și Consiliul Judeţean Galaţi
- 24637 dispoziţii emise de primarii unităţilor administrativ – teritoriale din judeţul Galaţi.
- Pentru înlăturarea, îndreptarea și corectarea deficienţelor constatate în cuprinsul actelor administrative supuse verificării de legalitate, am efectuat demersuri, prin comunicare de adrese de îndrumare, către autorităţile emitente și proceduri prealabile pentru 114 acte administrative – 103 acte administrative au fost revocate/modificate/completate de autorităţile locale deliberative sau executive, iar 11 sunt în analiză în vederea atacării la instanţa de contencios administrativ.
- În anul 2024 au fost atacate la instanţa de contencios administrativ 7 de acte administrative nelegale, în prezent, pe rolul instanțelor de judecată fiind 390
- În aplicarea prevederilor legale, am emis 841 de ordine cu caracter individual: 622 în perioada 12 aprilie – 31 decembrie 2024 și 219 în anul 2025.
- Din 12 aprilie 2024 și până în prezent, am semnat 8 referate de aprobarea a dispozițiilor de acordare de despăgubiri băneşti sau măsuri compensatorii potrivit Legii nr. 165/2013, fiind înaintate către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor 8 dosare, întocmite în baza Legii nr. 10/2001, informând A.N.R.P.ul lunar cu privire la stadiul soluţionării notificărilor depuse.
- De la preluarea mandatului și până în present, am participat la 5 ședințe de fond funciar, în cadrul cărora am analizat 225 de documentații depuse de comisiile locale de fond funciar. În urma acestor ședințe, am semnat 138 de hotărâri și 34 de ordine de prefect. Alte 49 de ordine le-am emis pentru constituiri/modificări/actualizări de comisii de fond funciar.
În acest an am emis 35 de titluri de proprietate, am modificat 39 și am anulat alte 4.
- Începând cu data de 12.04.2024 până în prezent au fost soluționate 24 de cereri prin care s-au solicitat informaţii de interes publice.
Activitatea de soluționare a petițiilor, de primire în audiență și de consiliere a cetățenilor reprezintă una dintre cele mai importante componente ale relației dintre instituția prefectului și cetățeni, reflectând deschiderea administrației publice față de problemele reale ale oamenilor și preocuparea constantă pentru găsirea de soluții adecvate.
- Din aprilie 2024 și până în prezent, la nivelul instituției au fost înregistrate și soluționate 879 de petiții, atât din partea cetățenilor, cât și din partea unor instituții publice.
- O componentă importantă a relației cu publicul a fost reprezentată de activitatea de audiențe, în cadrul căreia am discutat cu 107 persoane. În urma acestor întâlniri directe, au fost înregistrate și soluționate 36 de petiții.
Organizarea alegerilor din anii 2024 și 2025
Mandatul meu a coincis și cu organizarea alegerilor, 2024 fiind un an cu patru tipuri de alegeri – locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare, fiind pentru prima dată când alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, ceea ce a constituit o provocare în organizarea și desfășurarea procesului electoral.
- În acest context am desfășurat multiple activități, astfel:
- Am participat la toate etapele pregătirii acestor scrutine, fiind prezentă atât la ședințele comisiilor tehnice județene, cât și la ședințele de instruire a primarilor, președinților secțiilor de votare și informaticienilor, asigurându-mă că întregul proces electoral se desfășoară în condiții de legalitate, activități pe care le desfășor și în această perioadă prin prisma faptului că suntem în perioadă electorală pentru organizarea alegerii președintelui României.
- Am emis, în 2024, 178 de ordine, acoperind toate etapele necesare — de la stabilirea locațiilor secțiilor de votare, la constituirea birourilor electorale și coordonarea activităților logistice, alte 8 fiind semnate anul acesta.
- Am emis ordine de constituire a celor 65 de consilii locale din județul Galați, precum și pentru constituirea consiliului județean Galați, participând și la 20 de ședințe de constituire, una dintre ele vizând constituirea Consiliului Județean Galați.
Programul de guvernare
- Ca reprezentant al Guvernului, am elaborat Planul de acțiuni 2024, cu 223 de obiective și 709 acțiuni, în consultare cu peste 30 de actori locali. Am monitorizat semestrial implementarea, aprobând raportul pentru semestrul I 2024 și raportul anual în trimestrul I 2025, prezentat în Colegiul prefectural din februarie și transmis Ministerului Afacerilor Interne. Din totalul de 709 acțiuni, 672 au fost realizate, 37 fiind în curs.
- Pentru 2025, am aprobat un nou plan cu 207 obiective și 776 acțiuni, acestea urmând a fi analizate la începutul anului viitor.
Monitorizarea activității serviciilor publice deconcentrate
- În perioada mandatului, prin aparatul de specialitate, am monitorizat activitatea a 29 de servicii publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului.
- Am colectat informaţii privind nevoile şi dificultăţile cu care se confruntă serviciile publice deconcentrate, măsurile propuse pentru îmbunătăţirea activităţii acestora, domeniile şi acţiunile în care este necesară implicarea mai multor servicii publice deconcentrate pentru realizarea cu eficienţă a unor activităţi desfăşurate.
- Am organizat 11 şedinţe ordinare ale Colegiului Prefectural, în cadrul cărora 27 de instituţii au prezentat rapoarte de activitate sau informări, numărul total al materialelor fiind de 34.
- De asemenea, am organizat 11 şedinţe ordinare ale Comisiei de Dialog Social, pe ordinea de zi fiind analizate atât teme iniţiate de reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, cât şi teme propuse de reprezentanţii administraţiei locale şi ai serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor. De asemenea, au fost cuprinse pe ordinea de zi teme reieșite din analizarea unor evenimente publice importante, raportate la aplicarea unor legi sau în legătură cu gestionarea unor situații, solicitări venite pe cale ierarhică, probleme punctuale ale comunităților locale, unităților administrativ-teritoriale, instituțiilor publice de la nivelul județului.
- Deși în ultimul an nu au fost înregistrate acţiuni de protest autorizate, am mediat comunicarea dintre partenerii sociali din diverse domenii de activitate și autoritățile centrale, la registratura Instituției Prefectului Județul Galați fiind depuse 14 memorii scrise, însoțite de liste de revendicări, toate fiind înaintate ministerelor de resort, în vederea identificării unor soluții.
- Tot 11 ședințe am convocat și pentru Comitetul consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, temele de discuție fiind stabilite în funcţie de solicitările reprezentanţilor organizaţiilor persoanelor vârstnice, precum şi de modificările legislative sau subiectele de actualitate şi de interes pentru aceastã categorie de vârstă.
Acţiuni de control
- Până în prezent, am dispus desfăşurarea următoarelor acţiuni:
- verificarea modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari;
- verificarea stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, de pe râurile interioare și de la Dunăre;
- verificări în domeniul protecției mediului, fiind vizat modul de colectare a deșeurilor, fiind applicate și sancțiuni în consecință.
- verificări la balastierele care își desfășoară activitatea în județ, precum și la firmele care efectuează transport cu mașini de mare tonaj, societățile verificate fiind sancționate conform legii.
- Verificarea activităților din 18 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Galaţi, în anul 2024.
Proiect PNRR
- La preluarea mandatului, Instituția Prefectului avea în implementare proiectul „Creşterea eficienţei energetice a Palatului administrativ al judeţului Galaţi-Corp A”, în valoarea de 21.365.983,49 lei, din care valoarea maximă eligibilă este de 10.908.088,85 lei, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2021-2026, Componenta C5 – Valul renovării. Deși erau emise mai multe avize, cel mai important, de la Ministerul Culturii – aviz obligatoriu ţinând cont de faptul că Palatul administrativ al judeţului Galaţi este monument istoric de clasa A – nu era emis. Au fost necesare numeroase discuții și analize, însă eforturile au fost încununate de succes, primind avizul favorabil al Ministerului Culturii, precum și aprobarea Consiliului Tehnico-Economic din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
- Ulterior, la finalul lunii iulie, am semnat ordinului de începere a lucrărilor, pe 5 august începând organizarea de șantier, iar pe 13 septembrie am predat amplasamentul constructorului.
În toată această perioadă am monitorizat stadiul lucrărilor pentru a mă asigura că proiectul este respectat întocmai, sunt îndeplinite integral obligaţiile ce revin constructorului, dar și instituţiei noastre în calitate de beneficiar al finanţării. În prezent, progresul fizic al lucrărilor este de aproximativ 46%, nefiind înregistrate abateri de la graficul de execuţie asumat de antreprenor