Populism deșănțat: opoziția a respins Ordonanța de Guvern prin care se măresc alocațiile copiilor cu 20%

Distribuie articolul


Reprezentanții PSD, ALDE, Pro România și UDMR au votat împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului prin care se majorează cu 20% alocațiile copiilor începând de la 1 august. Votul a avut loc miercuri la Camera Deputaților. Singurii care au susținut documentul au fost liberalii, aceștia explicând că doar majorarea propusă de Guvern poate fi aplicată în condițiile actuale.


Alocațiile copiilor, dar și pensiile, au devenit un instrument electoral pentru reprezentanții opoziției. Deși bugetul de stat este sufocat de efectele crizei provocate de epidemia de Covid și de alte cheltuieli impuse de parlamentarii din opoziție, parlamentarii PSD solicită dublarea peste noapte a alocațiilor. Asta deși alocațiile au mai crescut o dată pe parcursul acestui an. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre situația în care se află bugetul.


„În aceste condiții, în care veniturile la buget au scăzut datorită faptului că economia a fost închisă, am găsit resurse de a crește alocațiile cu 20%. În același timp au fost alocate resurse suplimentare pentru părinții care stau acasă cu copiii și am prelungit acest lucru și pe perioada vacanței. Au mai fost și alte ajutoare în această direcție. Dar pentru acest an, zic că efortul de 600 de milioane de lei, această creștere de 20% pe ultimele luni ale anului, bani care nu au fost niciodată în bugetul pe 2020, pentru că legea a fost aprobată fără surse de finanțare, deci parlamentarii au votat și au spus: găsiți resurse, neconstituțional, am găsit resurse pentru 20%”, a declarat Florin Cîțu, la Digi24.


Cîțu a mai spus că alocațiile vor crește treptat, astfel încât bugetul de stat să-și permită această cheltuială. Iar pentru parlamentarii care insistă cu dublarea cheltuielilor în plină criză ministrul de Finanțe are un singur mesaj: să-și doneze veniturile la bugetul de stat.


„O decizie pe care am luat-o la începutul anului, pentru că știam că vor începe cu astfel de măsuri populiste în 2020, a fost aceea de a îngheța salariile demnitarilor, inclusiv ale parlamentarilor, dar să știți că nu au ajuns resursele. Poate ar putea unii dintre ei să mai doneze din venituri, să putem să avem la buget mai mulți bani. Cei care au votat să facă acest efort, atunci ar fi un demers credibil”, a explicat ministrul Cîțu.


Ordonanța de Urgență a Guvernului stabilește că începând de la 1 august alocațiile copiilor sunt majorate cu 20%. Asta înseamnă că toți copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani primesc 185 de lei lunar, iar cei de până la 2 ani au dreptul la 369 de lei.

Alte patru creşteri sunt prevăzute în următorii doi ani, astfel încât dublarea să fie făcută în 2022.


Distribuie articolul

You May Also Like