Pompierii gălățeni antrenați pentru Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică

Distribuie articolul

O echipă de pompieri specializați din județul Galați a participat, zilele trecute, la o acțiune mai „specială”: exercițiul național „Valahia 2023”.

Seria de activități urmărește verificarea și confirmarea integrării planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică, conform scenariului, la nivelul UAT Fetești au fost operaționalizate Punctul Operativ Avansat și Baza de Operații.

Ei fac parte din cei peste 250 de pompieri, din 18 județe și din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență, care au fost angrenați în misiunile de răspuns la situațiile în dinamică.

Potrivit informării oficiale, la baza de operații Fetești au ajuns și 9 echipe internaționale ( 61 forțe de intervenție și 13 mijloace tehnice), urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Echipele internaționale vor primi misiuni de monitorizare.

De exemplu, conform scenariului, în cea de-a doua zi a exercițiului s-a pus accent pe acțiunile de evacuare a populației, acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, respectiv continuarea activităților de cercetare CBRN, decontaminare personal și tehnica aferentă.

La aceste acțiuni a participat și șeful DSU, dr. Raed Arafat care a purtat discuții tehnice cu “jucătorii” implicați în exercițiu, inclusiv cu echipele internaționale venite în sprijin.

***

Exercițiul este organizat de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum și cu alte organizații naționale implicate în răspunsul la urgență, cu suportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) și al Autorității pentru Radioprotecție din Norvegia (DSA)


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de: