Politizarea educației a ajuns subiect la DNA și Parchet: mai mulți inspectori școlari au semnat o plângere penală

Distribuie articolul

Inspectorii școlari de care miniștrii din guvernele PSD au încercat să scape se iau la trântă cu Ministerul Educației. Luni, 26 martie, ei au făcut plângere penală la DNA și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București. Printre semnatarii plângerii este și Cătălin Canciu, șeful Inspectoratului Școlar Brăila.

În plângerea semnată de 10 inspectori școlari se vorbește despre abuz în serviciu, fals și uz de fals. Vizați sunt angajații Ministerului Educației care în luna februarie au întocmit și au semnat evaluările în urma cărora a apărut ordinul de înlocuire din funcție a șefilor inspectoratelor școlare din mai multe județe. Ulterior, ordinele au fost contestate iar inspectorii au fost repuși în funcție.

„Luni am trimis documentul prin poștă, este o plângere penală care îi vizează pe membrii comisiilor de evaluare și pe secretarul de stat care a întocmit ordinul de serviciu privind comisiile de evaluare. Plângerea este semnată de 10 inspectori școlari generali și adjuncți, erau mai mulți inspectori în situația asta, dar demersul de astăzi este susținut de 10 persoane. Noi credem că este vorba despre abuz în serviciu, fals și uz de fals”, a explicat Cătălin Canciu, inspectorul școlar general al județului Brăila.

Gurile rele spun că în acest caz este vorba despre o nouă tentativă de politizare a funcțiilor din educație. Guvernanții încearcă să scape prin diverse mijloace de șefii inspectoratelor școlare care au obținut funcțiile prin concurs dar nu corespund din punct de vedere politic. Evaluarea din februarie este a doua tentativă de acest gen. În 2017, Liviu Pop, ministrul Educației, a demis 12 inspectori generali din cauza unor „întârzieri de termene în transmiterea unor documente la minister”. Cei mai mulți dintre inspectorii vizați, inclusiv Cătălin Canciu, s-au adresat instanței iar judecătorii au suspendat ordinul ministrului. În prezent, mai multe procese sunt în derulare.

Distribuie articolul

You May Also Like