Vești bune: județul Galați nu este amenințat de inundații

Distribuie articolul

Județul Galați nu este amenințat de inundații. Administrația Națională Apele Române anunță că pe principalele cursuri de apă din zonă nu există risc de inundații. Chiar dacă în centrul și în sudul țării debitele se situează la valori peste mediile lunare multianuale, râurile din bazinele hidrografice Prut, Bârlad și cursul inferior al Siretului au cantități de apă scăzute.

Inundațiile din ultimele zile din centrul țării și atenționările specialiștilor privind debitele în creștere de pe numeroase cursuri de apă din 15 județe, inclusiv din Vaslui, au provocat reacții. Autoritățile au urmărit situația cu atenție, temându-se că fenomene similare s-ar putea produce și în Galați. Alarma a fost falsă: principalele cursuri de apă din județul Galați sunt sub debitul normal pentru această perioadă a anului, anunță specialiștii. Nici pe Dunăre nu este alertă chiar dacă fluviul crește de la o zi la alta.

 „Debitele se situează în general la valori peste mediile lunare multianuale, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Prut, Bârlad și cursul inferior al Siretului, unde se situează la valori cuprinse între 20% şi 90% din acestea. Pe Dunăre, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere la Gruia şi pe sectorul Olteniţa – Tulcea”, se arată pe site-ul Administrației Naționale Apele Române.

Dunărea este departe de cota de atenție stabilită la 600 de cm. Potrivit site-ului Administrației Fluviale a Dunării de Jos, joi, 15 martie, la Galați fluviul are 468 de cm, cu 22 cm mai mult față de cota de miercuri.


Distribuie articolul

You May Also Like