Piața muncii din Galați are probleme. Vom ajunge ”să importăm” și angajați calificați?

Distribuie articolul

Potrivit datelor AJOFM Galați, populația activă din județul Galați a scăzut în ultimul an cu 23.000 de persoane, continuându-se evoluțiile din ultimii ani, în ultimul deceniu scăderea populației active fiind de 47.000 de persoane.

În același timp, însă, numai 165.000 de gălățeni mai sunt activi din punct de vedere profesional, conform estimărilor oficiale.

Totodată, specialiștii au remarcat un alt fenomen, în ultimii ani, care accentueaza statistica scăderii populației active: blocajul produs prin deprofesionalizarea celor care au avut cândva o calificare și, în același timp, mulți dintre cei care sunt apți de muncă nu au nici o calificare profesională.

Situația ocupării forței de muncă în județul Galați a fost discutatpă recent în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galați. Mai ales că, investițiile care ar avea ca efect și crearea de noi locuri de muncă nu ar duce neaparat la sprijinirea economiei locale, pentru că ar trebui aduși muncitori din alte zone.

AJOFM Galați a prezentat un raport, în acest sens, prin care se identifică principalele cauze ale blocajului forței de muncă, cea mai acută cauză fiind chiar lipsa calificării celor care sunt în căutarea unui loc de muncă.

„Principalele dificultăți identificate în ocuparea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă vizează aspecte cu privire la migrația forței de muncă calificate și înalt calificate în țări din spațiul UE, necompetitivitatea forței de muncă, respectiv ponderea mare a șomerilor care nu dețin o profesie sau care s-au deprofesionalizat și deprofesionalizarea a unei mari părți a populației civile, datorate unor perioade îndelungate de inactivitate”, se spune în raportul AJOFM Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like