Peste șapte sute de mii de lei, subvenții de stat pentru literatura tehnico – științifică

Distribuie articolul

Un număr de 27 de lucrări de specialitate (reviste tehnico-științifice și cărți) au primit finanțare, anul trecut, prin sistemul național de cercetare-dezvoltare. Suma totală a subvenției MCD s-a ridicat la 709 560 lei.


Competiția lansată pentru 2020 de Ministerul Cercetării și Dezvoltării, pentru subvenționarea literaturii tehnico-științifice a evidențiat, la final, că 21 de reviste tehnico – științifice și șase cărți cu literatură de specialitate vor primi subvenții de la buget.


Astfel, suma acordată revistelor propuse, conform punctajului realizat, a fost de 660 702 lei. Douăzeci și unu de publicații tehnico-științifice, pe trei nivele de specializare, au primit finanțarea Ministerului Cercetării și Dezvoltării.
Revista ”Farmacia”- Societatea de Științe Farmaceutice din România(de nivelul I), revista INCAS Bulletin – INCD Aerospațială (de nivelul II) și revista International Journal of Mechatronics and Applied Mechanics nr.7/2020 – INCDMTM București, Ed. Cefin (de nivel III) sunt publicațiile care au primit cele mai mari subvenții pentru apariția lor.


Cât privește cărțile doar șase volume au fost finanțate în 2020, în sumă totală de 48 859 lei. Editura Doxologia a fost marele câștigător, cu cinci carți subvenționate pentru tipar.

”Sărbătoarea Botezului Domnului – Perspectiva istorică” și ”Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă” sunt doar două dintre titlurile finanțate de la buget. Un alt volum de cercetare în domeniul Inteligenței Artificiale, despre roboți și internetul lucrurilor, al Editurii Cefin – INCDMTM București, a primit aproape 11 mii de lei, cea mai mare subvenție pentru cărți.

Literatura tehnico-științifică reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente pentru prezentarea, diseminarea și promovarea noutăților tehnico-științifice în măsură să contribuie la integrarea comunității românești în activitățile comunității științifice internaționale și creșterea vizibilității contribuției acesteia la patrimoniul științific național și internațional, potrivit scopului declarat pentru organizarea unor astfel de competiții de finanțare de către MCD.


Distribuie articolul

You May Also Like