Peste 1.200 de gălățeni cer reabilitarea Palatului Simion Gheorghiu

Distribuie articolul

Iar numărul lor este în continuă creștere, existând o petiție on-line în acest sens. Astăzi a fost depusă la Primăria Galați petiția semnată (până la momentul înregistrării) de peste 1.100 de cetățeni cu domiciliul în Galați. Inițiativa aparține asociației PACT pentru Galați, ce pregătește textul primei inițiative cetățenești lansate la nivel local pentru salvarea monumentului istoric uitat de autorități.

Petiția poate fi, în continuare, semnată la https://www.pactpentrugalati.ro/salvati-palatul-simion-gheorghiu, iar la momentul redactorii acestui text erau deja 1.214 semnatari.

Palatul este, de mai bine de doi ani de zile, în proprietatea Primăriei Galați, ce a dispus în aprilie 2018 alocarea a 50.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate pentru „Reabilitare Imobil Strada Domnească nr. 24”, în vederea derulării proiectului „Facilitarea exploatării economice a ideilor noi de afaceri prin înfiinţarea unui incubator de afaceri sectorial în Municipiul Galaţi – INCUBIC”.

Deocamdată, nu a fost nimic demarat pe motiv că există pe rolul instanțelor de judecată un litigiu cu un gălățean, proprietar al unui apartament din clădire.

Tot astăzi reprezentanții PACT au depus la Consiliul Local Galați un Proiect de Hotărâre de Consiliu Local cu privire la clădirea actualului „Centru Multifuncțional de Servicii Sociale Galați”. Clădirea în care funcționează actualul „Centru Multifuncțional de Servicii Sociale Galați” a fost construită din bani privați – prin finanțarea unui mare comerciant român.

”Am realizat o documentare arhivistică și am identificat testamentul lui Dimitrie Ioan Frigator, în cadrul căruia acesta solicită în mod explicit ca, după moartea sa, să fie amplasată o plachetă din marmură cu textul „Azilul de bătrâni construit de Dimitrie Ioan Frigator, din bani și cu cheltuiala sa.” Juriștii PACT pentru Galați au redactat și corpul acestui proiect. Am propus modificarea denumirii în „Centrul Multifuncțional de servicii sociale Dimitrie Ioan Frigator Galați” și amplasarea plachetei, conform dorinței testamentare ignorată până acum de autorități”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PACT.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local este disponibil și aici: https://d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/…/or…/proiect_HCL.pdf…

PACT pentru Galați se prezintă drept ”o platformă de implicare civică și politică a gălățenilor pentru recâștigarea mobilității urbane, regăsirea ethosului local și reconectarea orașului nostru la Dunăre”.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns