Pesta porcină se răspândește în județul Galați

Distribuie articolul

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Galați. De data aceasta, boala a fost semnalată în extravilanul comunei Cavadinești, la 80 de kilometri de Galați. Autoritățile au luat deja primele măsuri.

”Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit din nou astăzi  pentru a aproba Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană, ca urmare a suspicionării apariției focarului la o anexă gospodărească situată în extravilanul comunei Cavadinești, conform buletinelor de analiză emise aseară de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași.

Potrivit prevederilor legale, s-a aplicat măsura sacrificării prin ucidere preventivă a celor 42 de porci din exploatație și s-a decis interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala și punerea sub supraveghere clinică a suinelor din comuna Cavadinești”, se arată într-u  comunicat al Prefecturii Galați..

Prin ordin al prefectului s-a constituit și comisia de evaluare a despăgubirilor ce se cuvin proprietarului, potrivit prevederilor H.G. 1214/2009 modificată și completată prin H.G. 484/2018.

Reamintim că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, un impact economic major.


Distribuie articolul

You May Also Like