Pesta porcină africană ținută departe de județul Galați

Distribuie articolul

Singurul focar de Pestă Porcină Africană care s-a înregistrat de la începutul lunii aprilie în județul Galați a fost stins, anunță Direcția Județeană Sanitar-Veterinară Galați.

Asta în timp ce la vecini situația este fluctuantă. În Brăila nu a fost înregistrat vreun focar PPA, iar la Tulcea era activ un focar. O situație mai critică se constată la vecinii județului Galați din nord: Vasluiul înregistrează 6 focare PPA active, iar în județul Vrancea sunt semnalate 9 focare PPA active

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis, vineri, că 402 focare de pestă porcină sunt active la nivel naţional în data de 9 aprilie 2021, în scădere faţă de situaţia raportată în data de 1 aprilie 2021 când 409 focare erau active, în schimb numărul de animale afectate a crescut cu 8%, la 112.927 porcine.


În data de 08.04.2021 sunt active un număr de 402 de focare PPA, fiind afectate un număr de 112.927 porcine (animale afectate din focarele active), conform datelor prezentate în graficul nr. 1. Dintre acestea au fost declarate 8 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A.

În intervalul 2 aprilie- 8 aprilie 2021 au fost înregistrate 15 focare noi PPA şi şi au fost stinse 22 focare PPA.


De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.452 cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.


ANSVSA, în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, a lansat o nouă campanie de conştientizare în rândul populaţiei asupra pericolului răspândirii pestei porcine africane. Această campanie s-a materializat prin realizarea unui clip video care se poate viziona de pe website-ul ANSVSA.


Pesta porcină africană este o problemă gravă care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, în condiţiile în care fermele de porci autohtone produc doar 25% din carnea de porc consumată


Oficialii din Ministerul agriculturii susțin că, din cauza acestei boli, există riscul de a avea restricţii mai multe pentru exporturi.


Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, a declarat în luna martie că fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.


Distribuie articolul

You May Also Like