Pericol de inundații pe Dunăre și pe râurile din zona Galați-Brăila. Hidrologii au instituit cod galben

Distribuie articolul

Dunărea se apropie de cota de atenție la Galați. Vineri, 7 iunie, nivelul apei a atins 521 centimetri, cu 7 unități mai mult ca joi. Cota înregistrată în acest moment se află la 39 de centimetri sub nivelul de atenție, stabilit la 560 centimetri. Hidrologii prognozează o creștere accentuată a cotelor apelor Dunării în următoarele zile, astfel încât, săptămâna viitoare, fluviul ar putea atinge cota de atenție la Galați.

Și la Brăila, nivelul Dunării se apropie de cotele de alertă. Autoritățile monitorizează digurile și au instituit mai multe atenționări de inundații. Pentru sectorul Brăila-Galați-Tulcea specialiștii au redactat un cod galben valabil de pe 8 iunie, la ora 6.00, până pe 15 iunie, la ora 16.00.

Pericol de inundații este și pe numeroase râuri. La Brăila, probleme pot să apară pe râul Buzău, iar la Galați autoritățile monitorizează râurile Prut și Bârlad și afluenții acestora.

Până la miezul nopții aceste cursuri de apă sunt vizate de o avertizare de tipul cod galben de inundații. Hidrologii spun că în următoarele ore pot să apară „scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri în bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.”


Distribuie articolul

You May Also Like