Inițiativa care poate opri defrișările ilegale

Distribuie articolul

Prima pădure ”inteligentă” din România este de astăzi ”funcțională” și se găsește în județul Covasna. Denumirea neobișnuită vine de la faptul că a fost dotată cu un sistem de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce ajută la combaterea defrișărilor ilegale, iar pe viitor și braconajul animalelor.


Vodafone a anunţat, miercuri, lansarea unui sistem revoluționar și modern de protecție a pădurilor și combatere a tăierilor ilegale de arbori, prin intermediul unei aplicaţii ce va fi folosită în premieră în judeţul Covasna.

Soluția de pădure inteligentă are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non-profit Rainforest Connection.


Acesta comunică cu rețeaua de telefonie mobilă și constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător.


Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială. Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național.


Soluția le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol.
Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii.


Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de un kilometru și poate preveni defrișarea a peste trei kilometri pătrați de pădure, menţioneză reprezentanţii reţelei de telefonie mobilă


Distribuie articolul

You May Also Like