Părinții fac apel pentru Transparența în Educație

Distribuie articolul

Într-o mișcare ce pare mai mult ca o tentativă de a crea agitație în stagnarea sistemului de învățământ, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților EDUPART, a lansat recent un apel către conducerile școlilor din țară. Acest apel solicită ceva ce ar trebui să fie de la sine înțeles – transparență și imparțialitate în procesele de alegeri pentru Consiliile de Administrație ale școlilor, subliniind, în același timp, necesitatea unei implicații echitabile a părinților în conducerea instituțiilor de învățământ.

În discursul său, Cristache a insistat asupra faptului că ședințele cu părinții și Comisiile pentru Relația cu Părinții (CRP-AG) nu trebuie să devină arene pentru spectacole sau pentru dezbateri personale. El a pledat, de asemenea, pentru ca abordarea problemelor educaționale să rămână ancorate în principii constructive și imparțialitate, evitându-se influențele nefirești sau preferințele individuale.

Un alt aspect semnalat este necesitatea schimbării modului în care sunt aleși președinții și membrii părinților în Consiliile de Administrație ale școlilor. Cristache a argumentat că aceste funcții ar trebui ocupate pe baza competenței și responsabilității, și nu în funcție de preferințele directorilor școlari. O astfel de schimbare, spune el, ar aduce un „strop” de claritate în procesul de conducere a școlilor și ar reduce influențele în scopuri personale.

Cristache a subliniat, în plus, că părinții ar trebui să aibă un rol activ în Consiliile de Administrație, în calitate de „gardieni” ai deciziilor directorilor școlilor. Este aproape ca și cum ar trebui să avem pe cineva care să ne amintească că părinții au un cuvânt de spus în educația copiilor lor. Cu toate acestea, un pas în direcția bună ar fi să se asigure respectarea regulilor existente și un echilibru în sistemul de învățământ.


Distribuie articolul

You May Also Like