Parcul de la Spicu, betonat pe jumătate pentru că era ”murdar și plin de praf”

Distribuie articolul

Un sfert de hectar de spațiu verde din zona Romarta/ Spicu va fi acoperit cu beton. Cei implicați în proiect consideră acest lucru normal pentru că perimetrul era plină de boscheți, gunoaie sau chiar pământ gol. Nu le-a trecut prin cap să planteze gazon ori flori și nici nu au considerat utilă o consultare publică. În schimbul sfertului de hectar betonat, promit că vor amenaja câteva jardiniere. Nu se știe câte.

Marți la prânz a avut loc la sediul Primăriei Galați o conferință de presă legată de lucrările de amenajare urbană din zona Potcoava de Aur – Hotel Dunărea – Romarta – Spicu. Pe lângă constructori, de față au fost și principalii artizani ai proiectului: primarul Ionuț Pucheanu, arhitectul Cristian Ghițău și peisagist Cosmin Coman (de la dreapta la stânga, în fotografie).

Prezentăm mai jos un fragment din discuțiile ce au avut drept temă principală spațiul verde din zonă și faptul că jumătate din el va fi acoperit cu beton, la finalul lucrărilor.

”-Reporter(întrebare adresată arhitectului): Ce suprafață de spațiu verde era inițial și cât râmâne la finalul lucrării?

-arhitectul C.G.: … (tace)

– (intervine peisagistul C.C.): Nu avem datele, ca suprafețe, ar trebui să începem cu Potcoava și cu… Dar sunt zone în care spațiul verde s-a mărit, zone în care spațiul verde a fost redus, din motive de concept. Însă materialul dendrologic este mai mare, este un număr mai mare de arbori și față de Spicu/ Romarta, de exemplu. Nicăieri, niciun arbore nu va fi eliminat, doar din motive biologice, ici-colo am întâlnit și arbori uscați. 139 de arbori vor fi numai în zona Romarta/ Spicu, dar dacă adăugăm și arborii din zona Dunărea, strada Brăilei care face legătura…

R.: Spațiul verde unde s-a mărit?

– peisagistul C.C.: Prin spațiu verde noi înțelegem tot ce aduce aport la mediu. De exmplu, avem jardiniere noi și în zona Potcoava, și în zona Dunărea, noi am gândit proiectul ăsta ca un tot pentru creșterea calității vieții din fiecare zonă. De aceea am marjat foarte mult pe susținerea materialului dendrologic existent și pe mărirea numărului de arbori, în special foioși.

R.: Dvs. considerați că, dacă înlocuiți un metru pătrat de spațiu verde cu un metru pătrat de jardiniere este același lucru?

–  peisagistul C.C.: Da, da, sigur.

– arhitectul C.G.: Întotdeauna se socotește și impactul: ce doriți să obțineți, ce încercați să faceți, că aia e foarte important. Atmosfera de la Hotel Dunărea s-a schimbat, atmosfera de la Potcoava s-a schimbat, sunt de părere că și restul se va schimba. La ora actuală muncitorii lucrează, este o zonă care poate fi folosită de toată lumea, și de bătrâni, oameni în cărucioare, cei cu biciclete. Dacă tema lucrării era: haideți să facem totul „green” (verde, n.r.), să facem totul pajiște, mergeam pe ideea să facem totul pajiște, nu cred că era vreo problemă pe subiectul ăsta…

R.: Dar cine a stabilit tema?

– arhitectul C.G.: Autoritățile, împreună cu noi.

R.: Să înțeleg că ați lucrat și în străinătate la transformarea unor parcuri în piațete?

– … (arhitectul nu răspunde)

– … (îi sare în ajutor paisagistul C.C.): Dacă-mi permiteți, cred că vorbim despre un spațiu care în niciun caz nu…

R.: Inclusiv în documentele Primăriei! În momentul de față este o licitație pentru instalarea de internet gratuit, pe fonduri europene. În documentația licitației zona de la Spicu figurează ca fiind Parcul Spicu. Așa-i zice, așa-i spunem!

– (revine piesagistul C.C.): Nu ăsta era subiectul, nu voiam sub nicio formă să vă cert că denumiți parc un scuar. Ce voiam să spun… atunci când denumim parc un spațiu verde sau scuar – un spațiu verde, trebuie să vedem și care este aportul acestui scuar.  Îl știm din 2016 – 2017, l-am vizitat, am stat în el, să vedem ce se întâmplă, ce fac oamenii în el: tranzitează. În marea lui parte scuarul ăsta era un pământ bătătorit, cu vegetație foarte multă joasă, fără valoare dendrologică specială. Sub nici o formă nu cred că cetățeanul din Galați nu-și putea lăsa copilul acolo, să se joace, sau să aibă vreo funcțiune, alta decât ideea aceasta abstractă de parc. În realitate era un pământ bătătorit, plin de plante, de PET-uri, în partea dinspre Dunăre. Într-adevăr, zona dinspre hotel era puțin mai înfrumusețată, era și o iarbă oarecare pe-acolo. Dar în principiu erau niște scuaruri mărginite de un gard metalic pe vechiul concept: ”nu călcați iarba”. Noi am gândit altceva, că municipiul Galați nu are un centru, nu are zone de socializare, trebuie să aibă spații luminoase, deschise, în această zonă, bine-înțeles. În alte zone, se vor face parcuri pline de peluze, de gazon, de material dendrologic, este o altă discuție. Dar în zona asta voiam și cred că am obținut efectul ăsta de centru civic, de centru de greutate urbanistică în peisajul ăsta.

R.: Ce șanse de supraviețuire le dați copacilor din zona Spicu?

– peisagistul C.C.: 100%! Ca specialist pot garanta că nu e nimic nociv pentru acești arbori, din contră ei vor suporta și niște toaletări, niște alinieri ale coronamentelor. Va fi un spațiu luminos, degajat, curat, în primul rând. În fond, ce ne dorim, praf sau curățenie?

R.: Ne dorim iarbă!

– peisagistul C.C.: Veți avea peluzele…

R.: Ați tot zis „ne-am consultat, ne-am consultat”. Cu populația v-ați consultat?

– peisagistul C.C.: Nu este tema mea să mă consult cu populația. Am venit cu un concept pe care populația, cu siguranță, îl va accepta.

– (intervine primarul Ionuț Pucheanu): În întrebarea dvs., domnule Amariei, mi se pare că ați găsit cuiul lui Pepelea. Conceptul a fost votat, consultarea publicului înseamnă votul Consiliului Local.

R.: Singura problemă este că DALI-ul (documentația de avizare a lucrărilor de execuție, n.r.) nu a existat pe mesele consilierilor locali. Deci consilierii nu au văzut-o.

– primarul Ionuț Pucheanu: Și cum au votat?

R.: Nici în momentul de față DALI nu este atașat la Hotărârea Locală existentă. Documentația de avizare a lucrărilor existente. Nu există pe pagina de internet a Primăriei.

– primarul Ionuț Pucheanu: Nu?!  

R.: Poate ne-o trimiteți astăzi și lămurim problema”.

Deși a promis, Primăria nu a trimis nici până la această oră documentația de avizare a lucrărilor de execuție. A oferit în schimb datele referitoare la zonele verzi Romarta/ Spicu:

Sector Est (Spicu) – Înainte de Proiect:

Suprafața totală: 7.669 mp

Suprafața Spațiu verde: 4.023 mp

Alei: 3.531 mp

Fântani + Statuie Costache Negri: 115 mp

Sector Est (Spicu) după Proiect:

Suprafața totală: 7.669 mp

Suprafața Spațiu verde: 2.132 mp

Pavimente + Mobilier urban: 5.344 mp

Fântâni + Statuie Costache Negri: 115 mp

Sector Vest (Romarta) – Inainte de Proiect:

Suprafața totală: 4.032mp

Suprafața Spațiu verde: 1.100 mp

Alei: 2.752 mp

Fântâni: 180 mp

Sector Vest (Romarta) – după Proiect:

Suprafața totală: 4.032 mp

Suprafața Spațiu verde: 520 mp

Pavimente + Mobilier urban: 3.332 mp

Fântâni: 180 mp

La Spicu din 4.023 mp spațiu verde mai rămân 2.132 mp, la Romarta din 1.100 mp rămân 520 mp. În total, din 5.123 mp spațiu verde pierdem 2.471 mp. Vom primi în schimb câteva jardiniere.

Distribuie articolul

You May Also Like