Pandemii pe bandă rulantă: valuri de coronavirus, pestă porcină sau gripă aviară, ne țin atenția ”trează”… să nu o luăm, Doamne ferește!?, razna

Vă sâcâie informările despre pandemia de Covid? De anul asta, se pare că revin în atenție și epizootiile, adică epidemiile în mediul animalelor din gospodării.

Zilele trecute, un nou focar de pestă porcină a fost confirmat în judeţul Galaţi. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a stabilit planul de măsuri în zona de protecţie şi cea de supraveghere ca urmare a focarului de pestă porcină af-ricană care a fost confirmat într-o gospodărie din oraşul Târgu Bujor.

Județul nostru stă bine, însă, sub acest aspect, la nivelgeneral. Potrivit actualizarii situației privind evoluția Pestei Porcine Africane făcută la nivel de Autoritate națională, alte două focare sunt active. Iar cazuri noi la mistreți, depistate de la în-ceputul anului și până acum, nu s-au mai înregistrat. Cu toate acestea sunt în evi-dențe 51 de cazuri confirmate, la nivelul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Sig-uranţa Alimentelor Galați, de mistreți diagnosticați cu virusul PPA.

Trebuie știut că în conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.
Cât privește epidemia de gripă la păsări, până la această data, în România nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice.

Cu toate acestea, potrivit informării ANSVA, în județul Galați a fost confirmat un caz de influență aviară înalt patogenă H5N1 la un pescăruș, precum și un caz la o rață sălbatică împușcată pe raza județului Tulcea. La finele anului trecut, în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării, a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt pato-genă la o lebădă de iarnă.

Având în vedere interesul protejării aviculturii românești, ANSVSA a solicitat sprijinul președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) în vederea in-formării membrilor UCPR și crescătorilor de păsări, să intensifice măsurile de biosecu-ritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin. Acestea trebuie aplicate inclusiv în timpul afluirii de material de reproducție sau păsări vii pentru repopularea fermelor provenite din comerțul intracomunitar sau din țări terțe.

Ai putea fi interesat și de:

Lasă un răspuns