Ordinul ministrului Daea privitor la culturile contaminate cu pesta porcină a băgat frica în agricultori

Distribuie articolul

Fermierii gălățeni și brăileni au primit cu neîncredere și cu teamă ordinul Ministrului Agriculturii privitor la măsurile ce vor fi luate pe terenurile agricole contaminate de porci mistreți cu virusul pestei porcine. Agricultorii se tem că, în lipsa unui ajutor de la stat, vor suferi pagube uriașe și vor intra în faliment.

Fermierii mai spun că ordinul este foarte greu de aplicat, în special în zonele cu foarte mulți mistreți. În județul Galați, în Lunca Prutului, porcii sălbatici au împânzit zona și, în cazul în care se vor îmbolnăvi de pestă porcină africană, mii de hectare de terenuri agricole vor fi compromise.

„Recoltarea o vom face peste aproximativ o lună, noi suntem pe baltă, recoltarea se face în septembrie. Înțeleg că atunci nu vom putea recolta și trimite producția în alte părți dacă vom găsi urme de mistreți bolnavi de pestă porcină. Ferma noastră se află în Lunca Prutului, mistreți sunt peste tot în Luncă, zona este împânzită, probabil, urme vor fi peste tot. Asta înseamnă că trebuie să renunț la tot? Pesta porcină nu este foarte departe de noi, mistreții sunt foarte mulți, dacă îmi cer să dau foc, aștept să fiu despăgubit”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fermierul gălățean Bogdan Dediu.

Despăgubiri așteaptă și fermierii brăileni, mai ales că în județul Brăila au fost descoperite numeroase focare ale pestei porcine africane. Agricultorii sunt circumspecți și așteaptă să afle amănunte despre ajutoarele de la stat.

„Eu cred că ordinul se va aplica, a fost ținut ascuns câteva zile, apoi l-au scos, cred că este ca la porci, nu-ți dă de ales. Nu știu ce înseamnă pentru afacerea mea, eu am niște socoteli foarte clare, vă spun sincer că nu știu ce va fi și cum voi trece peste asta. Sper să nu se ajungă până acolo, dar nimic nu ne mai uimește. Teoretic, dacă statul ne plătește producția, nu ne afectează, dar încă nu știu cum se va face, ce valoare au despăgubirile, când se dau, dacă se dau. Dacă trecem peste aspectul asta, cred că foarte mult de suferit va avea și pământul. Focul va avea efecte asupra mediului, gândiți-vă cât fum va fi”, a explicat, pentru MEDIAFAX, agricultorul brăilean Mihai Mocanu.

Calculele făcute la cald arată că în cazul aplicării ordinului ministrului Daea, pierderile vor fi foarte mari.

„Ferma este de mărime medie, peste o mie de hectare. Eu trebuie să plătesc arendă, am avut cheltuieli cu înființarea culturilor. În toamnă, după recoltare trebuie să plătesc îngrășămintele, pesticidele, sămânța. Mai sunt creditele la bancă și proiectele europene cu termene de respectat, dar și salariile angajaților și alte cheltuieli. Un calcul rapid îmi arată că situația este de speriat. Un mistreț acoperă zone mari, zeci de km pe noapte. Să spunem că se foiește într-o solă de 20 de hectare, lasă urme peste tot și sola devine zonă contaminată. Calculul pentru o producție estimată de 10 tone de porumb la hectar arată că paguba poate fi de 30 de mii de euro la o solă. Calculul depinde de mulți factori, poate fi mai mult, poate fi mai puțin. Dar este vorba despre un singur porc. Mai mulți porci, ce pagube vor face? Noi nu ne opunem, dar trebuie să luăm măsuri cu cap, nu haotic. La fel și cu dezinfectarea utilajelor. Nu știm ce înseamnă, de 20 de ani de când suntem în această afacere nu ne-am lovit de problema asta. Ne vom informa, o vom face dacă trebuie, dar totul cu cap, nu dăm foc și am terminat”, a precizat Bogdan Dediu.

După reacțiile vehemente ale fermierilor, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit cu precizări susținând că ordinul a fost interpretat prost.

„Ordinul se referă doar la zonele unde a apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreţ, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură… Dacă îl găsim în pădure nu tăiem copacii şi nu dăm foc la pădure. Păi ce facem, ardem ţara? Rămân consternat de informaţiile din presă care pot face rău ţării prin interpretare alarmantă şi neconformă cu ordinul dat…Este un ordin cu caracter intern, pentru a pregăti specialiştii să abordeze această temă împreună cu fermierii, în conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. Deci, dacă se găseşte în cultură un mistreţ mort ca urmare a contaminării cu PPA, atunci zona respectivă se încercuieşte şi nu se atinge de ea…Pleacă cultura de acolo, dar ocoleşte locul respectiv care se tratează. Mai sunt oameni care văd porumbul culcat acolo şi zic lasă să iau porumbul ăsta culcat acasă, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. Acesta se dezinfectează pur şi simplu. În momentul de faţă nu avem nicio astfel de situaţie. Nu există la această dată vreun caz în România”, a spus, pentru presa centrală, ministrul Petre Daea.

Ordinul care i-a pus pe jar pe agricultorii gălățeni și brăileni spune că toate culturile agricole care au fost contaminate de mistreţi cu virusul pestei porcine vor fi arse sau dezinfectate de către proprietarii sau utilizatorii terenurilor, pentru reducerea riscurilor de răspândire a bolii. Documentul precizează cum se va proceda în teren: suprafeţele vor fi verificate înainte de recoltare, zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate iar plantele vor fi neutralizate. De asemenea, în zonele contaminate este interzisă recoltarea plantelor și transportul acestora în alte părți, iar dezinfectarea maşinilor/echipamentelor agricole devine obligatorie. Fermierii care nu respectă aceste reguli vor fi sancționați, au anunțat autoritățile.

Până în prezent, în județul Galați au fost confirmate două focare ale pestei porcine africane în timp ce la Brăila sunt 16 focare. În ambele județe, autoritățile iau în calcul să organizeze mari partide de vânătoare pentru a decima turmele de mistreți și a diminua astfel riscul răspândirii virusului.


Distribuie articolul

You May Also Like