Criză de sânge în spitalele gălățene. Medicii și rudele pacienților au devenit donatori

Distribuie articolul

Este criză de sânge în spitalele gălățene. Deoarece în ultima vreme a scăzut numărul donatorilor de la Centrul de Transfuzii, unitățile medicale din Galați se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari. Mai multe intervenții chirurgicale au fost amânate, iar medicii fac eforturi să păstreze rezervele de sânge pentru cazurile urgente.

Semnalul de alarmă este tras de medicii de la cel mai mare spital din județ și din zona de sud-est a României. Cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei spun că sunt nevoite să le ceară rudelor pacienților să doneze sânge pentru a nu rămâne fără rezerve.

„Până în urmă cu an donau la centrul de transfuzii 70-80 de persoane zilnic, acum sunt în jur de 50 de donatori pe zi. Facem un apel către donatori. De o lună îi spunem pacientului, le spunem rudelor, să doneze sânge. Sunt secții care au nevoie de sânge. Am început să simțim nevoia. Problema donatorilor devine acută. Am avut un caz pe care l-am amânat la operație dar avea o grupă de sânge mai rară. În spital există o rezervă de sânge pe care o păstrăm pentru cazurile urgente, accidente colective, înjunghiați, și atunci tragem de timp”, a declarat Dumitru Isfan, șeful Secției de Chirugie Toracică din cadrul Spitalului Județean Galați.

Rudele pacienților de la Spitalul Județean Galați au acceptat să doneze sânge la solicitarea medicilor gălățeni.

„Sunt cu mama, am venit de la Focşani Mama suferă de o boală pulmonară, infecţie pulmonară, și este internata în Spitalul Judetean din Galați. Mi s-a spus că este criză în spital şi chiar sunt oameni care necesită ajutorul nostru. Şi o fac cu mare plăcere, o să vorbesc cu rudele, prietenii, sunt oameni care au nevoie de ajutorul nostru”, a spus Elena Vişan, una dintre donatoarele de sânge.

La Galați, chiar și doctorii donează sânge. Medicul Marius Dan Huţanu, de la secţia de Endocrinologie a Spitalului Judeţean Galaţi, va merge joi, 9 august, să doneze sânge. El va fi însoțit de zeci de gălățeni din comuna Matca pe care i-a mobilizat în cadrul campaniei Caravana Speranţei.

„Am iniţiat o campanie de donare de sânge pentru că în această perioadă scade numărul de donatori, pentru că este o perioadă de vacanţă, dar, din păcate, tot în această perioadă creşte numărul celor care ajung la spital ca victime a diverselor accidente, oameni care au nevoie de sânge. Pentru a creşte rezerva de sânge, joi, voi merge la Centrul de Transfuzii pentru a dona sânge. Mă voi afla alături de alţi donatori din Matca care şi-au asumat acest gest şi le mulţumesc pentru asta. Nimeni nu vine să doneze pentru bonuri sau pentru a li se deconta drumul. Este un gest firesc pe care îl facem cu toţii, pentru că oricine se poate afla în situaţia de a avea nevoie de sânge. Pe patul de spital poate fi sora, soţia, mama sau copilul tău”, a explicat doctorul Marius-Dan Huţanu.

Campania va continua și în următoarele săptămâni.


Distribuie articolul

You May Also Like