Orașul EUROPEAN Galați nu are nicio mașină de tip taxi pentru persoanele cu dizabilități

Distribuie articolul

În orașul Galați nu există nici o mașină de tip taxi, adaptată pentru transportul persoanelor cu dizabilități. Semnalul de alarmă a fost tras de Marta-Iozefina Bencze, o persoană cu dizabilități care locuiește în Galați și care se confruntă frecvent cu această problemă. În luna mai, ea a depus la Primărie o solicitare privind emiterea unor autorizații pentru mașinile de tip taxi destinate persoanelor cu dizabilități.

În documentul întocmit de Marta-Iozefina Bencze se vorbește despre cadrul legal și despre necesitatea implementării acestui serviciu în orașul Galați. Pentru a-i ajută pe edili, inițiatoarea propunerii a atașat la dosar o decizie a Primăriei Tg.Jiu prin care au fost atribuite astfel de licențe unor societăți din localitate. Exemplul de bună practică nu a fost însușit de aleșii gălățenilor care în luna iunie au votat un regulament conform căruia autovehicul adaptat transportului persoanelor cu dizabilități primește 5 puncte. Asta nu rezolvă problema, susține inițiatoarea demersului.

„Hai să vă explic cum acest punctaj este fix „apă de ploaie”, „praf în vânt”, „uite ce lucruri minunate facem noi”! 5 puncte înseamnă NIMIC, deoarece în Galați lista de așteptare a atriburii autorizațiilor taxi este extrem de lungă iar în luna august 2018 s-au acordat 13 licențe. Abia acum vine partea „funny”! din 201 autoturisme, doar unul singur este adaptat transportului persoanelor cu dizabilități. Și acum vine „cireașa de pe tort”. Punctajul l-a ajutat „maxim”pe acest operator de taxi care deține un autotursim adaptat transportului persoanelor cu dizabilități și se situează pe lista de așteptare pe poziția…177”, a explicat Marta-Iozefina Bencze.

Gălățeanca a făcut calcule și a aflat că primul taxi pentru persoanele cu dizabilități ar putea să circule pe străzile din Galați peste cinci ani, ceea ce dovedește rea voință din partea autorităților.

„Acum având în vedere numărul mare de operatori de taxi și de autoturisme, numărul mic de licențe care se acordă periodic (în luna februarie s-au atribuit 7 licențe, în aprilie tot 7 licențe iar în august 13…în total, până în prezent 27 de licențe) … ce pot să zic? Nu sunt Nostradamus, nici la matematica nu mă prea pricep…dar cu siguranță în următorii maxim 5 ani o să avem transport accesibil pentru persoanele cu dizabilități în regim de taxi în municipiul Galați. Nu este vorba de neputință, neștiință, dezinformare…pur și simplu NU SE VREA”, a spus Marta-Iozefina Bencze.

Potrivit statisticilor Autorității Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), în primul trimestru al anului 2018, în județul Galați erau 14.664 persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 4.351 de persoane locuiesc în orașul Galați. Persoanele luate în evidență se deplasează cu scaune rulante sau alte dispozitive de mers și au nevoie de un transport accesibil care să le garanteze siguranță și confort.


Distribuie articolul

You May Also Like