Ocazie rară: accesul liber la “Palatul Plăcerilor” de la Ghidigeni

Distribuie articolul

În perioada 25 august – 1 septembrie, la domeniul Chrissoveloni din comuna Ghidigeni, județul Galați,  va avea loc a doua ediție a atelierului de arhitectură „Întâlnire la Palat”.

Familia Chrissoveloni, venind din Grecia, ajunge să marcheze istoria națională printr-o prezență puternică în momente cheie ale celor mai importante episoade din evoluția României. Deloc întâmplător, ajunge la sfârșitul secolului al XIX-lea în Ghidigeni și dezvoltă localitatea construind un conac, o biserică, o școală și o fabrică, și îngrijind terenurile agricole și pădurile.

Conacul, un obiectiv arhitectural impresionant, este astăzi monument istoric și face subiectul atelierului de arhitectură „Întâlnire la Palat”.

Acest proiect a luat naștere în 2015 și atrage atenția asupra locului prin exerciții continue de arhitectură, fotografie, desen dar, mai ales, imaginație.

Anul acesta, într-o echipă de studenți și profesori, realizăm un portofoliu de prezentare a locului folosind tehnologie de relevare 3D, fotografie și film, desen și design. Pe parcursul acestei săptămâni puteți întâlni profesioniști de arhitectură pentru discuții pe marginea conceptului de conservare integrată a patrimoniului.

Accesul este liber, fiind una dintre puținele ocazii când palatul poate fi vizitat. 

Program:

Începem vineri, 25 august, cu o prezentare a proiectului și a obiectivelor, întâlniri cu îndrumătorii și studenții de la Facultatea de Arhitectură din cadrul U.A.U.I.M. București la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni, județul Galați.

Sâmbătă, 26 august, în prima parte a zilei (aprox. 12:00-13:00) palatul e vizitat de domnului conf. dr. arh. Ștefan Bâlici, manager al Institutului Național al Patrimoniului. Au loc discuții despre patrimoniu, conservare integrată și releveul de arhitectură ca instrument fundamental de elaborare a unui proiect.

Luni, 28 august, în a doua parte a zilei (după 15:00) vor fi prezenți și dr. arh. Anca Raluca Majaru, membru fondator al Asociației ARCHE, membru al Platformei Romania 100, manager al multor altor proiecte culturale și cu dr. arh. Vlad Sebastian Rusu, asistent universitar în cadrul Facultății de Arhitectură de la UT Cluj, autorul unor conversii arhitecturale premiate și profesionist de arhitectură foarte activ.

Atelierul de anul acesta reprezintă un studiu ce se va materializa într-un proiect de releveu al palatului, exerciții de vizualizare a unor scenarii de transformare, exerciții de căutare a unui brand local prin activarea componentelor principale ale domeniului Chrissoveloni din comuna Ghidigeni, județul Galați.

Scurt istoric:

„Palatul Plăcerilor”  (Chrissoveloni ) din judeţul Galaţi era reşedinţa unei familii de bancheri, dar şi locul în care capetele încoronate şi aristocraţia României şi-ar fi oferit plăceri interzise. Regele Ferdinand, Regina Maria şi o suită de aristocraţi şi burghezi ai vremii erau oaspeţii de seamă ai excentricelor petreceri ţinute la conac.

Bancherul Chrissoveloni, ctitorul şi stăpânul conacului, îşi transformase moşia într-o variantă terestră a Câmpiilor Elizee. Regele Ferdinand, Regina Maria şi o suită de aristocraţi şi burghezi ai vremii erau oaspeţii de seamă ai excentricelor petreceri ţinute la conac.

Bancherul Chrissoveloni, ctitorul şi stăpânul conacului, îşi transformase moşia într-o variantă terestră a Câmpiilor Elizee.  Comuniştii, porniţi să şteargă orice urmă a burgheziei autohtone au confiscat clădirea şi au transformat-o într-o şcoală pentru copii cu nevoie speciale. Imediat după Revoluţie a declarată monument istoric şi abia în 2004 moştenitorii de drept au reuşit să reintre în posesia clădirii. 

 


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns