Galați/ Filtre de control, puncte de dezinfecție și restricții de transport din cauza pestei porcine africane

Distribuie articolul

Circulația persoanelor, a animalelor și a produselor de origine animală a fost restricționată în sud-vestul județului Galați. Asta în conformitate cu planul de măsuri luat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în localitatea Vameș, din comuna Piscu. Concret, autoritățile au instaurat o zonă de protecție în jurul focarului, iar pe o distanță mai mare a fost stabilită o arie de protecție. Aceasta din urmă include localitățile de pe ambele maluri ale râului Siret.

„Ca urmare a confirmării prezenței virusului pestei porcine, s-a instaurat o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității Vameș, și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include include zona de protecție, pe raza localităților Piscu, Nămoloasa Sat, Tudor Vladimirescu, Hanu Conachi, Mânăstire Vladimirești, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Izvoarele, Schela, Independența și Corbu Vechi (județul Brăila)”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Județului Galați.

În zonele menționate au fost instalate puncte de verificare și de dezinfecție, iar deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară. De asemenea, animalele domestice sunt supravegheate de medicii veterinari și nu pot intra sau părasi o exploatație fără autorizare.

Focarul de la Vameș este cel de al doilea confirmat în județul Galați de la izbucnirea epidemiei de pesta porcină africană. Prima dată virusul a ajuns la o stână și în câteva gospodării din Suceveni acolo unde au fost eutanasiați zeci de porci. La Vameș, însă, echipele de veterinari nu au găsit în gospodăriile localnicilor decât opt porci, aceștia fiind omorâți și îngropați.


Distribuie articolul

You May Also Like