Nu se joacă cu focul ci cu apa: autoritățile organizează un exerciţiu de apărare împotriva inundaţiilor

Distribuie articolul

Un exerciţiu complex de apărare împotriva inundaţiilor începe astăzi (n.r.13 iulie) pe râul Bârlad, în județul Galați. Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad în colaborare cu alte instituții a pregătit în comuna Munteni o amplă simulare a unei inundaţii. Conform scenariului gândit de organizatori, apele ameninţă 210 case şi anexe gospodăreşti, 11 agenţi economici, 6 kilometri de drumuri şi 130 de hectare de teren agricol. Peste 80 de angajaţi ai Companiei Apele Române participă la exercițiul de la Munteni, considerat a fi cel mai mare de acest tip organizat vreodată. Salvatorii au ridicat un dig artificial de apărare, lung de doi kilometri, şi exersează metode de stopare a infiltraţiilor prin diguri. Exerciţiul a început joi dimineață şi va ține două zile.

„Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad va desfăşura exerciţiul interbazinal de simulare a inundaţiilor în perioada 12-14 iulie 2017, cu logistică proprie şi suport din partea Administraţiilor Bazinale de Apă Siret şi Dobrogea Litoral….Exerciţiul aplicativ presupune executarea unor tipuri de intervenţie având ca scop apărarea împotriva deversării şi avarierii unui tronson de dig (linie continuă de apărare), cât şi prezentarea unor metode de limitare/stopare a infiltraţiilor prin diguri. Scopul exerciţiului este de a verifica modul de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, a modului în care administraţia publică locală cunoaşte procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundaţii, precum și a modului de reacție și intervenție operativă coordonată a Centrelor de Intervenție Rapidă (CIR). Metodele de intervenţie utilizate în acest exerciţiu aplicativ sunt efectuate prin sisteme de ultimă generaţie, cât şi prin procedee tradiţionale. Această acţiune se desfăşoară în conformitate cu Programul principalelor acţiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2017”, a declarat Andreea Poenarul purtătorul de cuvânt Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Ultimele inundaţii din judeţul Galaţi au avut loc în octombrie 2016: atunci apele au inundat sute de locuinţe din patru comune şi au produs pagube totale de peste 14 milioane de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like