Nota 10 la desen. Guvernul îi anunță pe gălățeni că vor avea drum expres și centură mare

Distribuie articolul

Un secretar de stat a învolburat paharele cu apă plată ale gălățenilor după ce a anunțat că Galațiul va avea drum expres și centură mare. Este vorba despre pesedistul Marius Humelnicu, necunoscut gălățenilor din perioada în care a ocupat funcția de city manager al Primăriei Galați.

Secretarul de stat la Ministerul Transporturilor a bulversat weekendul gălățenilor cu un anunț pe Facebook.

„1.Centura Mare a Galațiului. 2. Drum Expres Galați-Brăila. Au fost scoase la licitație!!!”, a scris Marius Humelnicu pe Facebook.

De dragul discuției și dacă ne încumetăm să avem încredere în mesajele venite de la guvernanți, putem zice că este o veste bună. Orașul Galați va avea drum modern până la podul peste Dunăre aflat în construcție, iar traficul greu va ocoli municipiul pe o șosea care va trece prin Vânători, Smârdan și Șendreni.

Dacă i-am fi luat în serios pe toți guvernanții din ultimii 30 de ani, orașul Galați ar fi fost de mult timp legat prin autostrăzi de București, Tulcea, Constanța, Iași, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea sau Timișoara. Nu este legat, ba mai mult, devine din ce în ce mai izolat sub papucul grofilor locali de la partidul de guvernământ.

Argumentul suprem al celor care se bucură ca oamenii la autostradă nouă este că proiectele anunțate de Humelnicu au studiile finalizate și acum sunt scoase la licitație. Problema este că s-a mai întâmplat.

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii de la Gândul, doar până în anul 2013 compania de drumuri (fosta CNADNR, actuala CNAIR) a plătit „aproximativ 60 de milioane de euro pentru studii de fezabilitate (SF) şi studii de prefezabilitate pentru aproximativ 1.400 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres a căror construcţie nu a demarat niciodată.” Au mai trecut șase ani și, probabil, sumele făcute praf de guvernanți au crescut amețitor.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu minunatele șosele promise de guvernanți. Noi le sugerăm desenatorilor din Guvernul Dăncilă să lege centura orașului Galați de centura orașului Tecuci, iar drumul expres Galați-Brăila să fie conectat cu autostrada Moldovei și cu autostrada Ploiești-Brăila-Tulcea-Constanța.


Distribuie articolul

You May Also Like