Nimic nou sub soare: zeci de școli din Galați nu au autorizație de funcționare de la pompieri și de la Direcția de Sănătate Publică

Distribuie articolul

Anul școlar 2017-2018 va începe luni, 11 septembrie în condițiile cunoscute: cu școli în șantier, fără toalete și apă potabilă sau cu probleme la sistemul de termoficare. De aceea, zeci de unități nu au primit autorizație de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică. În total, 76 de unități nu îndeplinesc condițiile impuse de autorități, cele mai multe fiind școli și grădinițe din mediul rural. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean unitățile de la țară au probleme cu apa și cu toaleta.

„76 de unităţi de învăţământ sunt neautorizate, în acestea sunt înregistraţi aproximativ 10.000 de elevi sau preşcolari. 36 școli au toaletele în curte, fiind vorba despre unităţi din mediul rural. Școlile neautorizate sanitar vor funcţiona pe baza declaraţiilor asumate de către directori…Acum inspectorii şcolari monitorizează condiţiile pe care le prezintă fiecare şcoală, astfel încât să-şi primească elevii şi să se bucure de prima zi de şcoală. Chiar dacă mai sunt lucrări în curs, directorii unităţilor şcolare ne-au promis că le vor finaliza până în dimineaţa zilei de 11 septembrie sau dacă mai sunt lucrări care pot fi realizate pe parcurs, ele să nu afecteze procesul de învăţământ şi vorbim despre curtea şcolii, despre terenul de sport care pot fi amenajate după 11 septembrie”, a declarat Mioara Enache, inspectorul şef al ISJ Galaţi.

Probleme cu autorizația sanitară sunt și în municipiul Galați. Grădinițele de la parterul blocurilor nu pot fi autorizate de DSP din cauza spațiului mic.

„Lipseşte autorizaţia pentru că nu îndeplinesc condiţiile pe care le impun normele sanitare, vorbim de grădiniţe la parter de bloc, iluminatul natural nu este suficient sau cubajul de aer, au toalete neadaptate pentru cei mici”, a precizat Mioara Enache.

Tot în județul Galați, zeci de unități de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu. Este vorba despre aproximativ 10% din unitățile școlare. Cu trei zile înainte de începerea anului școlar, nu au autorizație 32 de grădinițe, școli și licee. În majoritatea cazurilor, deficiențele sunt legate de instalarea necorespunzătoare a centralelor termice sau a ușilor de evacuare în caz de incendiu

Conform statisticilor, în judeţul Galaţi sunt aproximativ 600 de clădiri în care învață circa 80.000 de elevi şi preşcolari înmatriculați la 437 de unităţi de învățământ.


Distribuie articolul

You May Also Like