Nici măcar FB nu-i convinge să iasă la muncă: fermierii gălățenii caută zilieri pe rețelele de socializare

Distribuie articolul

Zilieri recrutați pe rețelele de socializare. Asta-i ultima găselniță a fermierilor din Galați. Deoarece nu găsesc muncitori, producătorii agricoli au apelat la această variantă: postează anunțuri pe internet, în special pe rețelele de socializare, și așteaptă feedback. Culmea, varianta funcționează. O stație de cercetare viticolă din Tg.Bujor a reușit să aducă la muncă(la culesul viilor) muncitori din Adjud, Onești, Vaslui, Piatra Neamț și Suceava. Din păcate, sistemul de recrutare online de zilieri are limitele sale: nu funcționează pe distanțe scurte.

„Avem la muncă zilieri din Adjud, Tg.Neamț și Vaslui. De asemenea, asteptăm persoane din Suceava, ne-au spus că vor veni. Pe cei care vin din alte județe îi cazăm la noi, le dăm și două mese calde pe zi. În Tg. Bujor nu prea găsim persoane, avem cel mult 30 de zilieri din oraș și din satele învecinate”, a anunțat Alina Donici, directorul Stației de Cercetare Viticolă Tg.Bujor.

Zilierii câștigă între 60 și 100 lei pe zi în funcție de cantitatea de struguri culeasă. Totuși, fermierii gălățeni rămân în continuare cu un mare deficit de angajați. Asta deși județul Galați este pe locul trei în plan național în ceea ce privește rata șomajului. De vină ar fi ajutoarele sociale.

„Dacă ar veni la recoltat ar câştiga între 60 și 100 pe zi. Asta înseamnă să munceşti, nu îţi dă nimeni banii ăştia degeaba. Sunt unii care preferă ajutoarele de la venit minim garantat sau populaţia îmbătrânită, astea cred că sunt motivele”, a declarat Nicolae Bârliga, inginerul şef de la Staţiunea de Cercetare Viticolă Tg.Bujor.

Ca să-i convingă pe localnicii abonați la ajutoare sociale să iasă din cârciumi și din case, primarul din Tg.Bujor a venit și el la muncă, în vie. El a participat la o zi de muncă și a făcut o normă întreagă de culegător la vie.

„Tot plângându-ne că nu avem de muncă, că munca este grea, că banii sunt puţini, am spus să experimentez, să văd dacă sunt în stare să culeg o normă întreagă şi mai mult decât atât să dau un exemplu pentru cei care spun că trec prin greutăţi financiare, că au nevoie de bani. Plângem că nu avem de muncă, că nu avem de unde câştiga bani, că nu avem calificări, dar nici la munca nu vine nimeni” a povestit Laurenţiu Gîdei, primarul oraşului Tg.Bujor.

Stațiunea de Cercetare Viticolă de la Tg. Bujor are nevoie de cel puțin 300 de persoane pentru a culege strugurii din via care se întinde pe 370 ha. Activitățile la vie au început săptămâna aceasta și până în prezent la muncă nu au venit decât 200 de persoane în fiecare zi. Din această cauză, producătorii agricoli vor termina recoltatul mai târziu și vor înregistra pierderi financiare.


Distribuie articolul

You May Also Like