Ne-a părăsit Costel Constantin, un gigant al scenei românești, originar din Galați

Distribuie articolul

Recent, Costel Constantin, un nume de legendă în lumea artistică, a murit la vârsta de 81 de ani. Teatrul Național București a anunțat cu tristețe pierderea acestui mare actor, care a avut o carieră prodigioasă, jucând în zeci de piese memorabile.

Născut la Galați pe 20 octombrie 1942, Costel Constantin a fost nu doar un actor talentat, ci și un om profund legat de orașul său natal. Pasionat de pescuit, aceasta era activitatea care îi oferea momente de liniște când nu era pe scenă. De-a lungul vieții, a rămas legat de amintirile din Galați, locul care i-a modelat primii pași în artă.

Actorul a fost omagiat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, care a subliniat că, pentru Costel Constantin, teatrul a fost mai mult decât o profesie, a fost o viață. A fost un reper pentru colegii săi și un model de dedicare și pasiune.

„Gălățean prin naștere, mândru de originile sale, păstra în suflet admirația și amintirile care îl legau de acest oraș. Era, de altfel, un pescar pasionat și legătura cu urbea de la Dunăre era explicația acestui hobby care-i oferea momentele de liniște și meditație atunci când teatrul îi dădea clipe de răgaz … Pentru că, așa cum îl știa întreaga familie a teatrului românesc – fie că se numesc colegi, simpli parteneri, tehnicieni de scenă, etc – maestrul trăia fericit o viață dedicată acestei alese meserii. Reprezentant de seamă al unei generații de străluciți artiști, tânărul Costel Constantin a fost atras de timpuriu de fascinanta lume a scenei, poate, și datorită influenței unchiului din partea mamei, Damian Bozianu, unul din actorii importanți din trupa Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați (pe-atunci Teatrul de Stat Galați). Ulterior, traseul profesional i-a fost marcat de întâlnirea esențială cu Radu Beligan care i-a lansat invitația de a se alătura trupei Teatrului Național „I.L.Caragiale” București. O viață exemplară în slujba scenei și ecranului românesc, unul din modelele de care avem atâta nevoie, un reper într-o lume cu reguli deloc ușoare! Teatrul poate fi un malaxor de vieți și destine și doar cei determinați pot răzbate.”, scriu reprezentanții teatrului.

Cariera lui a început cu un rol în „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, pe scena Teatrului Național în 1970. De atunci, a devenit un pilon al teatrului românesc, jucând în piese de Shakespeare, Caragiale și Gorki. Ultima dată a fost văzut în iunie 2023, în „Omul care a văzut moartea”, o piesă care i-a adus recunoaștere și admirație.

Acum, lumea artistică își ia rămas bun de la unul dintre cei mai mari actori ai săi. Costel Constantin va rămâne în amintirea multora ca un artist desăvârșit și un om de o rară calitate umană. Dumnezeu să-l odihnească în pace!


Distribuie articolul

You May Also Like