Ana Blandiana câștigă marele Premiu Prințesa de Asturia pentru Literatură

Distribuie articolul

Poeta, prozatoarea, eseista şi jurnalista Ana Blandiana, a fost recompensată recent cu prestigiosul Premiu Prințesa de Asturia pentru Literatură 2024. Scriitoarea, apreciată la nivel internațional pentru poeziile și cărțile sale, a fost aleasă din 38 de candidați, succedându-l pe celebrul autor Haruki Murakami.

Născută în Timișoara, Ana Blandiana a fost o critică vocală a regimului comunist din România, folosindu-și scrisul pentru a lupta împotriva opresiunii. „Ana Blandiana este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică. Scrierea ei, care îmbină transparenţa şi complexitatea, ridică întrebări fundamentale despre existenţa fiinţei umane, în zona privată şi în societate, în faţa naturii şi a istoriei. A demonstrat prin poezia sa nestăpânită o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii” – şi-a motivat juriul alegerea.

De-a lungul carierei sale, Blandiana a scris peste 30 de cărți, care au fost traduse în peste 25 de limbi, devenind o voce importantă în literatura română și un simbol al rezistenței împotriva cenzurii. A fost, de asemenea, un apărător activ al drepturilor omului.

Premiul Prințesa de Asturia este însoțit de un premiu în bani de 50,000 de euro și este una dintre cele mai importante distincții literare din Spania, acordat anual pentru contribuții remarcabile în diverse domenii, inclusiv literatura.


Distribuie articolul

You May Also Like