Mult a fost, puțin a rămas: Avram Iancu a plecat înot de la Galați în ultima parte a cursei de cucerire a fluviului Dunărea

Distribuie articolul

151 de kilometri. Este distanța care i-a rămas de parcurs lui Avram Iancu în tentativa lui de a parcurge înot fluviul Dunărea, de la izvoare până la vărsare. Luni dimineață, petroșeneanul a început asaltul final: a plecat de la Galați spre Sulina acolo unde speră să ajungă pe 15 septembrie.

Călătoria înotătorului Avram Iancu a început pe 20 iunie în Germania. De atunci, el a înotat în medie 50 de km pe zi. În total, Iancu încearcă să parcurgă 2.860 de km, din Germania până în România, la Marea Neagră, fără să poarte costum de neopren. În momentul în care va ajunge la Sulina va deveni primul om care înoată toată Dunărea doar în slip și cu cască în cap. Înaintea sa sunt doi sportivi care au reușit să parcurgă distanța având costume speciale și labe de înot.

În cursa sa, Avram Iancu este însoțit de o barcă în care se află membri ai stafului și un cameraman. Până în prezent a slăbit 10 kilograme și a făcut mari eforturi ca să nu abandoneze. Înotătorul din Petroșani, care în viața de zi cu zi este bibliotecar, spune că pe Dunărea maritimă se simte foarte bine ceea ce îi dă forță să încheie cursa.

„Este exact ca în viață atunci când străbați un fluviu. Nu este întotdeauna numai soare și frumos. Sunt și nori, și probleme. Dar am învățat ceva: cu calm și cu perseverență se poate realiza orice….Mă simt aici, în această zonă, ca acasă. Iubesc deopotrivă toate zonele țării, toate orașele, dar aici a fost extraordinar pentru că a fost o cascadă de orașe dunărene. Mă refer la Brăila, Galați, urmează Tulcea, unde mă simt absolut fantastic.” (Avram Iancu)

Cursa de pe Dunăre a fost inspirată dintr-o carte(Pilotul de pe Dunăre) și a devenit un mijloc de promovare a fluviului. Aventura lui Iancu poate fi urmărită în timp real pe internet cu ajutorul GPS.

Petroșeneanul Avram Iancu este într-o permanentă luptă cu recordurile. În 2016, el a devenit primul primul român care a reușit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip și cască. După cursa de pe Dunăre, el va căuta inspirație tot în lectură pentru noi aventuri.


Distribuie articolul

You May Also Like