Modelul gălățean de educație: elevii în bănci pe holuri, zugravii în clase

Distribuie articolul

”Fiecare școală își are propria ei poveste. Bine ai venit în povestea noastră!”. De mână cu noii colegi sau cu părinții, copii de clasa I traversează un hol larg, pe lângă frumoasa lozincă a Liceului cu Program Sportiv din Galați. Pentru ei, povestea începe chiar de acolo: pe o parte din hol au fost așezate câteva băncuțe și scaune. Aici vor învăța până când muncitorii vor terminat de văruit clasa lor și clasele celorlalți colegi. Deși știe orice elev când încep cursurile, autoritățile au aflat ceva mai greu acest secret și au alocat târziu banii de reparații și igienizări.

”Cauza este rectificarea bugetară făcută târziu. Toate lucrările care se execută acum sunt cu acordul unităților de învățământ, astfel încât procesul să nu fie perturbat”, ne spune Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

În total sunt peste 20 de unități de învățământ în care abia acum se dă cu var sau se montează sistemul de încălzire.

În Liceul cu Program Sportiv lucrările au început săptămâna trecută. Mai exact, vineri. Acum primul etaj e blocat de muncitori, au intrat deja în clase și unii dintre ei chiar lucrează, în vreme ce alții preferă să urmărească slujba pe care o ține preotul în curtea școlii.

”Un minut atenție, vă rog. Măcar 30 de secunde”, încearcă părintele la sfârșitul slujbei să mai potolească din zumzetul elevilor. ”Sunteți liceu sportiv și vă urez să câștigați cât mai multe trofee, dar să nu uitați că, pe lângă trup, trebuie să se dezvolte și sufletul. Acum o să vă stropim aici cu agheasmă, pentru că clasele sunt într-o situație mai deosebită”, spune preotul, cerându-și scuze că nu poate sfinți șantierul în care trebuie să învețe copiii.

După ce trece cu busuiocul pe deasupra capetelor tuturor intră și în liceu și se îndreaptă, pe lângă stivele de parchet și folie de protecție, spre clasa improvizată a celor mici.

Învățătoarea a încercat să dea puțină culoare locului impropriu și a lipit pe pereți fluturași și flori de hârtie și un ”Mult succes în clasa I”.

”Bine ați început școala, în condiții puțin cam vitrege”, le spune ea emoționată, cu o față la fel de roșie ca rochia pe care o poartă. Copiii nu par să o audă, sunt ocupați să răsfoiască rechizitele așezate frumos de doamna pe bancă.

Povestea lor începe cum nu ar trebui să înceapă niciodată clasa I, dar ei sunt prea mici să înțeleagă greșelile celor mari. Copiii sunt totuși bucuroși: măcar au manuale noi, după care să învețe.


Distribuie articolul

You May Also Like