Minciuni guvernamentale: alianța PSD-ALDE nu a respectat majoritatea promisiunilor făcute studenților

Distribuie articolul

Studenții nu prea votează social democrați, iar asta se vede în atitudinea guvernanților față de tineri. O spun chiar studenții care îi acuză pe politicienii puterii că nu-și respectă promisiunile electorale. Într-un document intitulat „Studenții nu mai vor să aștepte: coaliția de guvernare își amână de peste doi ani angajamentele”, reprezențanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) enumeră minciunile guvernanților.

Cea mai importanță organizație studențească din România (ANOSR) spune că principalele promisiuni din campania electorală din anul 2016 nu numai că nu au fost respectate, dar nici nu mai pot fi aplicate.

„…multe dintre asumările, atât financiare, cât și principiale, luate oficial de cele două partide aflate la guvernare, în cadrul campaniei Viitorul Implică Studenții (V.I.S.), inițiată de ANOSR, sunt deja depășite, deși nici măcar nu au fost îndeplinite. Realitatea din prezent necesită deja alte ajustări bugetare, nu doar din cauza faptului că asumările nu au fost puse în practică atunci când ar fi fost necesar, ci și din motivul că, adeseori, modul de calcul al diferitelor fonduri alocate învățământului superior nu ține cont de niște factori elementari, care să reflecte atât fluctuațiile economice, cât și situația actuală socio-economică a României”, se arată în documentul ANOSR.

Lista cu minciuni este lungă și a fost semnată chiar de președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Asumările Partidului Social Democrat (PSD), semnate de președintele Liviu Dragnea, prevedeau ca în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 să se regăsească: creșterea alocației pentru burse studențești la valoarea de 201 lei/ student bugetat; creșterea fondului pentru acordarea subvenției cămine-cantine, în vederea dublării acesteia (în prezent, presupunând o creștere de 117.331.510,2 lei); finanțarea de bază în anii 2017-2018 să ajungă până la suma de 6.522 lei/ student echivalent (alocația unitară/student echivalent în anul 2017 ajungând abia la 3.692 lei/ student echivalent, iar în anul 2018 la 4.580 lei/ student echivalent, presupunând în prezent o creștere a finanțării de bază de 2.094.676.456,8 lei); alocarea unui buget de 44.000.000 lei în vederea subvenționării transportului local al studenților cu mijloace de transport în comun (în prezent presupunând o creștere cu aproximativ 15.000.000 lei față de anul precedent)”, spun reprezentanții studenților.

De asemenea, până în 2020, guvernanții s-au angajat să construiască 30 de cămine studențești, să facă investiții importante în domeniul educației și să aloce 1% din PIB cercetării științifice și 6% din PIB educației.

Practic, Guvernele PSD-ALDE au respectat doar câteva puncte din programul electoral dedicat studenților. Potrivit ANOSR,  creșterea substanțială a burselor și acordarea transportului feroviar gratuit, ambele pe tot parcursul anului, au avut un impact pozitiv în viața studenților. Rezultate pozitive au existat și în urma aplicării programului Tabere Studențești.

Concluzia le aparține tot studenților. „ANOSR solicită actualei coaliții de guvernare să aplice măsurile necesare pentru a-și îndeplini toate angajamentele luate la începutul mandatului. Suntem convinși că un învățământ superior de calitate are la bază și necesitățile studenților, motiv pentru care ANOSR își arată deschiderea pentru colaborarea în sensul soluționării problemelor sesizate și își dorește ca actuala clasă politică să demonstreze că are maturitatea de a-și asuma educația ca fiind o prioritate națională.”


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns