Miliarde de lei vin spre Zona Galați-Brăila, bani atrași din fonduri europene

Distribuie articolul

În contextul constituirii unui nou pol de putere social-economic în partea de est a României, trebuie ținut cont de faptul că zona Galați-Brăila devine din ce în ce mai dinamică, prin realizarea unor proiecte importante în cele două județe, mai ales cu bani atrași din fonduri europene.

Iar concurența pozitivă la numărul proiectelor înregistrate și în creștere arată că, dincolo de orgolii, care trebuie canalizate, până la urmă, într-un efort comun, atât gălățenii, cât și brăilenii care au rămas acasă sunt puși pe treabă și vor să se dezvolte.

Județul Galați stă mult mai bine decât Brăila la numărul contractelor semnate și a sumelor atrase din fonduri europene decât județul Brăila, dar asta înseamnă că și concurența aparentă în acest domeniu poate duce la o dezvoltare intensă a zonei.

Într-o prezentare făcută public recent, după primul trimestru al acestui an, pe cele șase programe operaționale asumate și derulate de Ministerul Fondurilor Europene, diverse entități private sau publice din județul Galați au semnat nu mai puțin de 187 de contracte de finanțare, în valoare totală de peste 3,7 miliarde de lei.

Din urmă, nu foarte departe, vine și județul vecin, Brăila, unde au fost semnate mai puțin de jumătate dintre contractele Galațiului, doar 88 de contracte de finanțare, dar sumele atrase sunt de aproape 2,3 miliarde de lei.


Și la capitolul contracte finalizate, situația centralizatoare după primul trimestru arată că județul Galați avea încheiate 76 de contracte de finanțare, atrăgând peste 280 de milioane de lei.

Comparativ, Județul Brăila a finalizat 25 de contracte de finanțare, iar suma atrasă a fost de aproape 55 de milioane de lei.


Tot județul Galați are un avans și la proiectele aflate în derulare, situația publicată de MFE arată că nu mai puțin de 111 contracte de finanțare, semnate de entități gălățene, se află în diverse stadii de derulare, sumele atrase depășind 3,4 miliarde de lei.

Și aici, situația județului Brăila se prezintă puțin mai ”relaxată” decât a Galațiului, fiind centralizate 63 de proiecte aflate în derulare, pentru o sumă de peste 2,2 miliarde de lei, fonduri finanțate și atrase din programele europene.


Așa cum se știe, cele șase Programe Operaționale Europene accesate de echipele de proiect din cele două județe sunt: POIM, POR, POCU,POC, POCA, POAT.


Distribuie articolul

You May Also Like