Mii de terenuri agricole ”zac” neexploatate și sunt libere de contractele de concesionare

Distribuie articolul

Agenția Domeniilor Statului (ADS) a reziliat 35 de contracte de concesionare, pentru o suprafață 3.600 de hectare, deoarece beneficiarii nu respectau clauzele contractuale, după cum a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, menționând că a fost identificată și o suprafață de 3.900 de hectare care era exploatată abuziv.

„Am ridicat redeventele, am verificat contractele, astfel încât sa vedem daca acestea sunt respectate, si au fost reziliate un numar de 35 de contracte pe o suprafata de 3.600 de hectare, pentru ca beneficiarii acelor contracte nu respectau clauzele. De asemenea, am identificat o suprafata de 3.900 de hectare care era exploatata fara titlu valabil, practic era exploatata abuziv. Si acolo am reactionat si avem 19 litigii pe rol cu cei care exploatau abuziv aceste suprafete gestionate de catre ADS”, a spus Adrian Oros, într-o conferinta de presa.

El a precizat că ADS are intabulate doar o treime din terenuri, însă odată cu modificarea HG 721/2020 va putea beneficia de fonduri pentru cadastrare.

În ceea ce privește suprafețele de teren gestionate de ADS, concesionate tinerilor fermieri, Oros a menționat că procesul este în desfășurare, iar acolo unde vor fi identificate terenuri libere de contract „o sa facem așa cum am promis și cum spune legea: o să le dăm către tinerii fermieri”.

Potrivit sursei citate, pâna în prezent s-au derulat două sesiuni de concesionare prin care au fost semnate 31 de contracte cu tinerii fermieri.

„Au fost două sesiuni, prima s-a derulat din 26 octombrie 2020 pâna în 6 noiembrie 2020. Au fost 125 de solicitanti din județele Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara și Satu Mare, iar 61 au fost eligibili. Au depus documente în completare 39 de candidați, iar dintre acestia au fost admiși 28. Pâna acum s-au semnat 14 contracte. Redevențele sunt între 2.000 și 2.700 kg/ha/an. A doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinație agricola pentru tinerii fermieri în limita a 50 de hectare s-a desfasurat în perioada 18 ianuarie – 29 ianuarie 2021, iar din 170 de solicitanți au fost declarați eligibili 100, iar în etapa a doua un numar de 57 au depus documente în completare și 48 au fost admiși. S-au semnat contractele pentru 17 beneficiari din județele Gorj, Ialomița, Neamț, Satu Mare, Timiș și Teleorman”, după cum a transmis ministrul Agriculturii.

La nivelul județului Galați, conform situației înregistrate la ADS, sunt libere de contract, în total, aproape 1128 de hectare de teren agricol, din care 418,93 ha teren arabil; 52,37 ha pășuni; 43,41 ha vii; 25,78 ha livezi; 185,94 ha păduri; peste 227 hectare cu destinație agricolă ocupate de construcții și 52,59 hectare (încă) neproductive. Restul terenurilor este reprezentat de drumuri, ape și bălți.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns