Mii de gălățeni pot afla dacă au probleme cu plămânii. Verificarea este gratuită

Distribuie articolul

Mii de gălățeni din zona rurală sunt invitați să participe la testarea gratuită a sănătăţii plămânilor. Este o acțiune care se desfășoară până pe 30 aprilie în 15 comune din județul Galați. Testarea se face de către specialiștii din caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti
Este vorba despre cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat cu fonduri europene.
„Sunt vizate 15 comune din judeţul Galaţi unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză şi de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condiţiilor sociale precare ale localnicilor. Judeţul Galaţi face parte din zona roşie în ceea ce priveşte incindenţa cazurilor de tuberculoză, cu 74 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, printe cele mai ridicate din România. Frumuşiţa, Smârdan, Pechea, Fundeni, Lieşti, Iveşti, Cudalbi, Drăgăneşti, Matca, Corod, Ţepu, Brăhăseşti, Gohor, Ghidigeni, Jorăşti sunt comunele unde va poposi caravana de depistare activă a tuberculozei până la sfârşitul lunii aprilie”, au anunțat organizatorii.
Practic, este vorba despre un cabinet mobil dotat cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid (cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei). De asemenea, caravana beneficiază de un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare.
„Având în vedere incidenţa crescută a tuberculozei în judeţul Galaţi, a faptului că există multe comunităţi la distanţă mare de instituţia medicală specializată pe acordarea de servicii medicale specifice, considerăm mai mult decât necesar acest proiect comunitar pe care Direcţia de Sănătate Publică Galaţi îl sprijină pentru ca populaţia vulnerabilă sa aibă acces la servicii de sănătate de calitate alături de informare şi educare” , a declarat Liliana Moise, directorul DSP Galaţi.
Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, finanţat din fonduri europene şi implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” Bucureşti, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii.
Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză vor beneficia de servicii de consiliere și vor primi bilet de trimitere către medicul specialist.


Distribuie articolul

You May Also Like