UPDATE: Medicii de familie protestează și refuză să semneze rețete compensate sau gratuite

Distribuie articolul

UPDATE

Medicii gălățeni anunță că protestul lor este pe termen nelimitat. Cei mai mulți dintre ei refuză să semneze noile contracte de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate și, astfel, nu pot elibera rețete compensate sau gratuite.

„Deşi este protest, medicii de familie sunt la cabinete, dar nu eliberează reţete decontate de Casa de Sănătate sau trimiteri pentru că nu mai avem contract de la 1 ianuarie. Nu știu cât timp va dura protestul, nu pot să spun. Pacienţii noştri ştiu despre acest protest, ne spijină, la protestul de la București au fost cu noi. La sfârşitul anului trecut noi am eliberat reţete pentru cei cronici pentru 2-3 luni, la fel şi trimiteri pentru cei care au solicitat, astfel încât să nu fie afectaţi pacienţii….Este tragic că pacienţii sunt plimbaţi ca o minge de ping pong din cauza birocraţiei acesteia excesive, între noi şi policlinici, între noi şi spitale şi nu au nici o vină săracii. Nouă, medicilor de familie, ni s-a pus pumnul în gură. Nu avem dreptul să eliberăm anumite medicamente şi cred că suntem singura ţară din lume”, a explicat Dumitru Mărăşescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Galați.

Afectați de protestul medicilior de familie au fost pacienții care au venit după rețete și au constatat că au bătut drumul de pomană. Oamenii dau vina pe sistem și nu pe medicii care protestează.

„Nimic nu este bine ce se face în ţara aceasta, pentru pensionari în special, pentru oamenii bolnavi. Am o pensie de 900 de lei şi trebuie să dau 500 de lei pentru tratament. Este normal?Astăzi doamna doctor nu este. Eu am venit pentru reţetă, am aflat că nu se poate da nici o reţetă”, s-a plâns o pensionară.

Potrivit datelor oficiale oferite de reprezentanții Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, din cei 233 de medici de familie din Galaţi care aveau contracte la sfârşitul anului trecut, doar 67 de medici de familie au reînnoit documentele.

__________

Medicii de familie protestează. Începând de miercuri, 3 ianuarie, ei au decis să nu semneze reţete compensate sau gratuite. Ca urmare, pacienții care vin la cabinet primesc doar consultaţii și reţete simple, dar nu și trimiteri la medicii specialiști. La Galați, zeci de medici participă la protest. Potrivit informațiilor furnizate de Asociația Medicilor de Familie Galați, doar 50 de medici de familie din totalul de 235 au semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Doctorii sunt nemulţumiţi de finanțarea oferită de stat și de birocrația din sistem. Medicii de familie cer bani mai mulţi pentru cabinete şi măsuri de reducere a birocrației, prin renunțarea la documentele inutile care îi pun pe drumuri pe pacienți și le ocupă timpul medicilor. De asemenea, protestatarii solicită revizuirea unor protocoale care generează sancțiuni pentru medici.

Vom reveni.


Distribuie articolul

You May Also Like