Materialele plastice, o amenințare tot mai mare pentru mediu și climă

Distribuie articolul

Agenția pentru Protecția Mediului Galați, alături de toate celelalte organisme cu activitate în domeniu, se arată îngrijorată de înmulțirea exponențială a deșeurilor din materiale plastice, mai ales în perioada pandemiei. În acest sens este de interes microsinteza prezentată pe pagina din social media postată zilele acestea, despre folosirea plasticului în viața cotidiană.

Ieftinirea petrolului, care duce la ieftinirea producției de materiale plastice, și creșterea utilizării plasticului pentru echipamente de protecţie vor afecta și mai tare #biodiversitatea, avertizează experții Agenţiei Europene pentru Mediu (EEA). Dacă se păstrează ritmul actual, consumul de petrol pentru fabricarea de obiecte plastice va crește de trei ori până în 2050.

Utilizarea plasticului de unică folosinţă pentru echipamente de protecţie, precum măşti sanitare şi ambalaje pentru mâncare la pachet, a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, afirmă specialiştii de la EEA.

Reducerea activităţilor economice şi scăderea abruptă a preţurilor globale ale petrolului au făcut ca producţia de noi obiecte din plastic să devină „semnificativ mai ieftină”, în loc să folosească materiale plastice reciclate, avertizează EEA.

Problemele asociate utilizării plasticului includ un impact negativ asupra biodiversităţii, deşeurilor şi modificărilor climatice, întrucât carburanţii fosili sunt folosiţi pentru fabricarea produselor din plastic.

„Dacă producţia şi utilizarea plasticului vor continua să crească aşa cum este prevăzut, industria plasticului va ajunge să reprezinte 20% din folosirea globală a #petrolului până în 2050, o creştere substanţială în raport cu procentul de 7% din zilele noastre”, au explicat aceiaşi specialişti europeni.


Distribuie articolul

You May Also Like