Mai puține ore pentru elevii de gimnaziu

Distribuie articolul

Ministerul Educației pregătește pentru noul an de învățământ schimbări majore mai ales pentru ciclul gimnazial.

Vor fi operate aproape sigur tăieri de ore și eliminări de materii urmând ca din 14 septembrie să pună în aplicare legea care prevede tăierea cu până la cinci ore pe săptămână .

Grupul de lucru al Ministerului Educației care lucrează la revizuirea planului cadru pentru învățământul gimnazial a finalizat până în prezent patru variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII, urmând ca în perioada imediat următoare să fie aleasă una dintre acestea.

În prima, marile noutăți sunt eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică, Desen și Educație fizică, dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii (copiii vor alege ce materie vor studia în fiecare an) și eliminarea totală a Educației tehnologice.

A doua variantă de plan-cadru aflată în lucru prevede dispariția obiectului Limba latină, sunt tăiate ore de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. De asemenea, nu se va mai face Educația tehnologică.

Marea noutate o reprezintă eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică. Copiii nu vor mai primi note la aceste discipline, ci calificative.

„Aceste discipline se bazează pe predispoziții native, aptitudini, înclinații, având un caracter vocațional explicit”, spun autorii curriculumului.

Și în trecut au mai fost solicitări venite din partea părinților ca la aceste materii să nu mai existe note, critica principală fiind distorsionarea evaluării având în vedere că notele contează în prezent la admiterea la liceu (20% din media de admitere la liceu o reprezintă media cu care elevul încheie clasele V-VIII).  

De remarcat că Religia se păstrează ca disciplină obligatorie fără să piardă nici o oră începând din clasa pregătitoare.

O altă noutate este dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii. În prezent, elevii fac ambele materii, câte o oră pe săptămână. Proiectul prevede că de acum înainte, fiecare elev va alege dacă face Educație muzicală sau Educație plastică.

O altă materie tăiată din tot gimnaziul este Educația tehnologică, ce în prezent are o oră pe săptămână obligatoriu din clasa a V-a până în a VIII-a.

În această variantă, autorii propun rearanjarea materiilor în 4 arii curriculare, față de 7 câte sunt în prezent. Astfel Informatica și TIC intră cu tot cu aria curriculară în noua Matematică, științe și tehnologii. Aria Om și societate se transformă în Societate și civism și pierde materia Religie, care migrează către noua arie Dezvoltare personală și sensibilizare culturală. Aici regăsim Educația artistică (plastică și muzicală), Religia și Educația fizică.

– copiii nu vor mai avea discipline separate Muzică și Desen, ci le vor face într-o singură oră pe săptămână, sub numele Educație artistică. De altfel, aria Arte se desființează, iar materiile sale se regăsesc în aria intitulată Dezvoltare personală și sensibilizare culturală.

Elevii vor avea în total 22 de ore obligatorii pe săptămână, la clasa a V-a, față de 25 în prezent.

Această propunere prevede organizarea materiilor în 6 arii curriculare, față de 7 arii câte sunt în prezent. La nivel de arii, modificarea o reprezintă eliminarea cu totul a ariei Consiliere și orientare.

La clasa a VII-a:

– o oră pe săptămână va fi eliminată prin studierea pe grupe a Muzicii și a Desenului, pe modelul descris mai sus

– Materia Educația tehnologică este eliminată

– Consiliere și dezvoltare personală este o altă disciplină care este eliminată cu totul

În total, elevii de clasa a VII-a vor avea 27 de ore obligatorii pe săptămână, față de 30 câte sunt în prezent.

La clasa a VIII-a:

– o oră pe săptămână dispare, prin studierea pe grupe a Muzicii și a Desenului, pe modelul descris mai sus

– Materia Educația tehnologică este eliminată cu totul

– Consiliere și dezvoltare personală este o altă disciplină care este eliminată cu totul

În total, elevii de clasa a VIII-a vor avea 27 de ore obligatorii pe săptămână, față de 30 câte sunt în prezent.

La clasa a V-a:

– se elimină o oră de la Istorie, astfel că elevii ar urma să facă o oră obligatoriu pe săptămână, față de două, în prezent

– Educația plastică și Educația muzicală rămân materii separate, cu câte 1 oră pe săptămână, la fel ca în prezent

– dispare Educația tehnologică – ce avea o oră pe săptămână

– este eliminată și Consilierea și dezvoltarea personală, tot cu o oră pe săptămână.

În total, elevii de clasa a V-a ar urma să aibă 22 de ore obligatoriu pe săptămână (față de 25 câte sunt în prezent).

La clasa a VI-a:

– taie o oră de Fizică, astfel încât elevii ar urma să studieze o oră pe săptămână, față de două, în prezent

–  se va tăia o oră și de la Biologie, astfel încât elevii să studieze această disciplină doar o oră pe săptămână

– dispare Educația tehnologică – ce avea o oră pe săptămână

– este eliminată și Consilierea și dezvoltarea personală, tot cu o oră pe săptămână până acum

În total, elevii de clasa a VI-a ar urma să aibă 23 de ore obligatoriu pe săptămână (față de 27 câte sunt în prezent).

La clasa a VII-a:

– taie o oră de Limbă modernă 2, ajungând la un total de o oră pe săptămână față de două câte se fac în prezent

– se renunță la Limba latină, care în prezent se studiază o oră pe săptămână

–  se va tăia o oră de Chimie, astfel încât elevii să facă doar o oră pe săptămână

– dispare Educația tehnologică, ce avea o oră pe săptămână

– este eliminată Consilierea și dezvoltarea personală, care avea o oră pe săptămână alocată până acum

În total, elevii de clasa a VII-a ar urma să aibă 25 de ore obligatoriu pe săptămână (față de 30 câte sunt în prezent).

La clasa a VIII-a:

– se va tăia o oră de Limbă modernă 2, ajungând la un total de o oră pe săptămână

– se taie o oră de la Geografie, ajungând la o oră pe săptămână

– dispare Educația tehnologică, ce avea o oră pe săptămână

– este eliminată Consilierea și dezvoltarea personală, care avea o oră pe săptămână alocată până acum

În total, elevii de clasa a VIII-a ar urma să aibă 26 de ore obligatoriu pe săptămână (față de 30 câte sunt în prezent)

De remarcat că și în aceste variante realizate pe baza răspunsurilor societății, Religia rămâne ca materie obligatorie cu o oră pe săptămână din clasa a V-a până în clasa a VIII-a. Asta în timp ce alte materii apar inclusiv cu jumătăți de oră în planul-cadru.

Amintim că planurile Ministerului Educației de a modifica, începând din această toamnă, numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu apare într-un proiect de Ordonanță de Urgență lansat de Minister. Proiectul de OUG prevede că din anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului educației.

În ceea ce privește modificarea planurilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevede că schimbările încep acum, în anul școlar 2020-2021, și se vor “finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”

Parlamentul a votat în octombrie 2019 un proiect prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.

Legea votată în octombrie și promulgată în noiembrie de președintele Klaus Iohannis prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu.

Legea educației nr.1/2011 prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu și 30 pentru liceu. Însă la un an și jumătate de la adoptarea acelei legi,  pesedista Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-un OUG, trecând din lege în pixul ministrului decizia privitoare la numărul orelor. După alți 6 ani în care numărul de ore a căpătat proporții, Parlamentul actual a repus articolul desființat de Andronescu pe locul inițial.


Distribuie articolul

You May Also Like