Magistrații gălățeni se opun tăierii pensiilor speciale

Distribuie articolul

Adunarea generală a judecătorilor de la nivelul Curții de Apel Galați nu este de acord cu modificarea pensiilor, propusă de legislativ. Printre motivele invocate sunt afectarea independenței justiției și faptul că alte categorii profesionale își păstrează aceleași drepturi.

Ieri, Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Galaţi a exprimat un punct de vedere negativ cu privire la adoptarea Proiectului legislativ aflat la Camera Deputaţilor intitulat„Lege privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Curţii de Apel Galaţi.

Argumentele principale oferite de magistrați sunt legate de faptul că ”Independența justiției este o valoare fundamentală a statului de drept, nefiind un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetățenilor de a beneficia de garanțiile unui stat în care nimeni nu este mai presus de lege. Independența financiară a judecătorului – componentă indubitabilă a independenței judecătorului, ca esență a conceptului de „tribunal independent”, consacrat de CEDO, a fost afirmată și reafirmată în documentele internaționale ale căror prevederi nu pot fi ignorate, având în vedere angajamentele luate de Statul Român. Remunerația judecătorilor nu trebuie să depindă de rezultatele muncii acestora ori de performanțele lor și nu trebuie să fie redusă pe perioada activității. Adesea, se susține că judecătorii după pensionare ar trebui tratați în același mod ca toți ceilalți cetățeni dintr-o anumită țară. Acest argument neglijează aspectul important că o garanție a unui viitor sigur din punct de vedere financiar la pensionare va fi un stimulent puternic pentru independență în perioada de activitate a unui judecător”, se arată în comunicatul CA Galați.

Un alt argument vizează decizia Curții Constituționale care a declarat ca fiind neconstituțională măsura adoptată de Guvern, a reducerii pensiilor de serviciu ale magistraților prin Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor din anul 2010. Un alt argument al magistraților este că măsura de tăiere nu afectează și alte categorii de beneficiari, cum ar fi militarii, polițiștii sau personalul angajat în penitenciare.

”Procurorii care instrumentează cauzele penale, judecătorii care le soluționează și grefierii care participă la activitatea de urmărire penală, respectiv de judecată, nu vor avea pensie de serviciu, însă polițiștii care vor face acte în acele dosare, potrivit competenței lor, sub supravegherea şi din dispoziţia procurorului, vor avea astfel de pensie. Judecătorii şi procurorii militari vor continua să beneficieze de pensie de serviciu (dat fiind că proiectul conţine abrogarea art. 82 alin. (7) din Legea nr. 303/2004, însă vor păstra pensie de serviciu ca militari), în timp ce judecătorilor şi procurorilor de la celelalte instanţe/parchete nu li se va mai recunoaşte acest drept”, se arată în comunicatul CA Galați.

Magistrații de plâng că „pensiile speciale” ce grevează în măsură covârșitoare bugetul statului, adică în proporție de peste 90%, sunt pensiile militare, deci tocmai pensiile pe care proiectul de lege le exclude de la abrogare.

Deocamdată, magistrații Curții de Apel Galați nu au luat decizia suspendării activității.


Distribuie articolul

You May Also Like