Peste 100 de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, printre care și câțiva din Galați și Brăila, urmează a fi audiaţi de procurorii anti-mafia, după ce polițiștii din Neamț au descins, zilele trecute, la o societate comercială care se aproviziona cu componente de instalaţii sanitare din spațiul asiatic.
Potrivit unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, la data de 19.10.2022, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamț împreună cu polițiști din cadrul SCCO Neamț și BCOO Bacău și IPJ Neamț – Serviciul Investigații Criminale au efectuat descinderi concretizate cu 19 percheziţii la domiciliul unor persoane fizice, la sediile mai multor societăţi comerciale şi punctele de lucru ale acestor entităţi comerciale într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de concurență neloială și înșelăciune (prin falsificarea marcajele produselor industriale urmate de comercializarea acestora, fiind induși în eroare beneficiarii în ceea ce privește calitatea şi provenienţa produselor achiziționate).
Cu această ocazie au fost descoperite înscrisuri ce vizează activitatea ilegală a peste 110 firme şi puncte de lucru ale acestora, fiind descoperite circa 44.000 de produse industriale și 10 ştampile falsificate, reținute 30 de laptop-uri, 35 de terminale mobile și 35 de unităţi de stocare a informaţiilor.
Au mai fost indisponibilizate două smart watch, 4.500 de lire sterline, 3.000 de euro, 1.000 de dolari şi 10.000 de lei. Totodată, a fost dispusă sigilarea a patru hale de depozitare a produselor industriale şi a unei hale de producţie, iar 21 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT Neamţ, pentru audieri.
În cauză, s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014 și până în prezent, reprezentanții unei societăți comerciale au achiziționat din spațiul asiatic cantități semnificative de robineți de diverse dimensiuni și tipuri, produse ce nu sunt certificate în vederea comercializării în Comunitatea Europeană, pe care le falsificau prin aplicarea de serii de identificare a unor produse similare achiziţionate în acest scop din Europa, dar în cantități mici. Ulterior toate componentele de instalații erau vândute ca provenind din spațiul comunitar, fiind certificate prin utilizarea de documente false.
De asemenea, ofertele comerciale prezentate, care conțineau datele tehnice ale unor robineți din Comunitatea Europeană, erau nereale și susținute de documente care să ateste în fals că respectivele componente corespund din punct de vedere tehnic și calitativ.
Prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii de bună credință au fost induși în eroare cu privire la proveniența robineților, caracteristicile tehnice ale acestora (materialul din care era fabricat, presiunea la care putea fi exploatat în siguranță cât și perioada de exploatare a acestor piese.
Totodată, componentele în cauză au fost comercializate ca fiind produse în Comunitatea Europeană, la prețuri mult mai mari decât produse similare fabricate în spațiul asiatic.
Potrivit comunicatului DIICOT, acuzațiile sunt halucinante:
”procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamț au dispus măsura reținerii față de 14 inculpați, cercetați sub aspectul sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, falsificarea instrumentelor de autentificare străine, dare și luare de mită, șantaj, proxenetism și concurență neloială”
Totodată, au mai fost declanșate percheziţii la domiciliile unor persoane şi sedii de firme din Neamţ, Alba, Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Bihor, Bistriţa- Năsăud, Botoşani, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vrancea şi Bucureşti, în urma cărora vor fi audiate peste 100 de reprezentanți de societăți comerciale.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, D.C.C.O., B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. București, B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Cluj, B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Galați, B.C.C.O. Alba, B.C.C.O. Ploiești, B.C.C.O. Pitești, B.C.C.O. Suceava, I.P.J. Brașov, I.P.J. Bacău, I.P.J. Buzău, I.P.J. Bistrița-Năsăud, I.P.J. Mureș, I.P.J. Neamț, I.P.J. Tulcea și al jandarmilor I.J.J. Neamț şi G.J.M. Bacău.