Legea privind carantina și izolarea intră în vigoare marți. Ce sfaturi au autoritățile pentru români

Distribuie articolul


Legea privind carantina și izolarea va intra în vigoare marți. Este vorba despre proiectul redactat inițial de Guvern și transformat ulterior de parlamentari.

Actul normativ ar trebui să le ofere autorităților instrumentele necesare pentru a lua măsuri în timpul epidemiei.


Conform legii, începând de marți asimptomaticii cu teste pozitive vor fi internați, iar în maximum 48 de ore vor fi evaluați pentru a se se stabili dacă rămân în spital sau intră în izolare la domiciliu, în funcție de evoluția lor.

Persoanele cu simptome vor fi internate până când se vindecă sau până când devin asimptomatice. Totuși, dacă vor fi externate înainte de vindecare, persoanele vor fi nevoite să stea în izolare la domiciliu.
Pacientul va avea dreptul să refuze tratamentul, iar copiii celor infectați și spitalizați vor fi îngrijiți de rude și nu de stat. Legea va cuprinde și pedepse pentru cei care nu respectă regulile.

Totuși, autoritățile îi îndeamnă pe români să fie prevăzători și să apeleze la serviciile medicilor.


„Sfatul meu către români este să nu stea numai 48 de ore, să stea cum era înainte, măcar cinci zile, să fie urmărit, să se facă analize mai aprofundate atunci când există suspiciuni din partea medicilor privind posibila evoluție, pentru a fi în afara oricărui pericol. Ați văzut că am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieșit din spital și care s-au întors în spital în situații critice, iar unii dintre ei chiar au decedat”, a declarat premierul Ludovic Orban.


Distribuie articolul

You May Also Like